Sterfdag van koning Willem III (1890)

Koning Willem III

De Nederlandse koning Willem III overleed op 23 november 1890 op Paleis Het Loo, waar hij de laatste jaren van zijn leven verbleven had. Zijn dochter Wilhelmina was eind 1890 nog minderjarig en daarom werd haar moeder Emma koningin-regentes. Ze bleef dit tot Wilhelmina’s achttiende verjaardag.

Tijdens de laatste jaren van zijn leven had koning Willem III onder meer last van een nierziekte. Vanwege zijn verslechterende gezondheidstoestand werd in 1888 besloten de drukte van Den Haag te verruilen voor de rust van Paleis Het Loo. Toen hij op 23 november van het jaar overleed was hij 73 jaar oud.

Na het overlijden van zijn vader, koning Willem II, was Willem in 1849 koning der Nederlanden geworden. Ondanks het feit dat onder zijn vader de macht van de vorst fors was ingeperkt, probeerde Willem III te regeren alsof Nederland zijn persoonlijk bezit was. Mede door de grondwetswijziging van het kabinet van Thorbecke, verzette Willem III zich zoveel mogelijk tegen het kabinet.

Omdat Willem III nogal bekend stond als een bruut – die volgens sommigen enkel gaf om jacht, drank en vrouwen – kreeg hij de bijnaam koning Gorilla. Volgens de socialisten zou Willem III zijn volk bestempelen als domme ossen, gepeupel en uitschot. Alexander Cohen, medewerker van het socialistisch partijblad ‘recht voor allen’ riep in het openbaar: “Weg met Gorilla”. Hij kreeg een half jaar gevangenisstraf wegens majesteitsschennis.

Laatste gang van de koning van Noordeinde naar Delft

Met zijn eerste vrouw, Sophie van W├╝rttemberg, kreeg Willem III drie kinderen. Kroonprins Willem stierf echter op 38-jarige leeftijd, zoon Maurits overleed al op zesjarige leeftijd en de derde zoon, Alexander, stierf op 33-jarige leeftijd aan een hersenvliesontsteking. Na het overlijden van zijn vrouw Sophie trouwde koning Willem III in 1879 met Emma van Waldeck-Pyrmont. Het leeftijdsverschil was enorm. Op het moment van trouwen was de koning 61 jaar oud terwijl zijn vrouw Emma slechts twintig lentes telde. Uit dit huwelijk werd op 31 augustus 1880 een dochter geboren: Wilhelmina.

Het lichaam van koning Willem III werd na zijn overlijden overgebracht naar Delft. Daar werd hij bijgezet in de Koninklijke Grafkelder van Nieuwe Kerk.

Lees ook: De bizarre begrafenis van koning Willem III
…en: Koning Willem III der Nederlanden (1817-1890)
Bekijk hier de biografie van de koning door Dik van der Meulen
Of bekijk het boek: Willem III – Een weerspannige koning

Verder op 23 november:

 • Blaise Pascal
  Blaise Pascal
  1654 – Blaise Pascal heeft een bijzondere metafysische ervaring.
 • 1700 – Kardinaal Giovanni Francesco Albani wordt gekozen tot Paus Clemens XI.
 • 1788 – Begin van de strengste winter sinds in 1706 in Nederland met metingen werd begonnen.
 • 1900 – Paul Kruger landt te Marseille.
 • 1936 – Het eerste nummer van het tijdschrift Life wordt uitgebracht.
 • 1940 – Het eerste (illegale) nummer van De Waarheid verschijnt in een oplage van 6.000 exemplaren.
 • 1975 – Begrafenis van Francisco Franco.
Vorige dag

24 november

Volgende dag

22 november