De planeet Neptunus wordt ontdekt (1843)

Foto van Neptunus gemaakt door Voyager 2

Op 23 september 1846 wordt de planeet Neptunus voor het eerst waargenomen door de Duitse astronoom Johann Gottfried Galle. Deze Duitser is echter niet de geschiedenisboeken ingegaan als de ontdekker van de planeet. Als ontdekker wordt meestal de Franse astronoom Urbain Le Verrier genoemd.

Urbain Le Verrier

Deze Fransman, die eerst als ingenieur en later als chemicus heeft gewerkt, heeft zich sinds 1839 helemaal aan de planetenstudie gewijd. In 1846 berekent hij, op basis van de storingen in de beweging van de planeet Uranus, waar de onbekende planeet zich moet bevinden. Hij stuurt zijn berekeningen naar de Duitse astronoom Johann Gottfried Galle en die neemt de nieuwe planeet op 23 september 1846 voor het eerst waar. De nieuwe planeet wordt Neptunus genoemd.

De eer van de ontdekking van Neptunus moet Verrier eigenlijk delen met de Engelsman John Couch Adams die eind 1845 al soortgelijke berekeningen had gedaan.

Urbain Le Verrier is één van de 72 Fransen wiens namen op de Eiffeltoren staan geschreven. Een andere Franse astronoom, Jérôme Lalande, heeft Neptunus overigens al in 1795 waargenomen, maar die wist toen niet dat het om een planeet ging. Daarnaast zijn er notities waaruit blijkt dat de Italiaanse natuur- en sterrenkundige Galileo Galilei de planeet Neptunus rond 1612 al waarnam. Ook hij herkende Neptunus echter niet als planeet.

Van de zon af gerekend is Neptunus de achtste planeet van ons zonnestelsel.

Verder op 23 september:

 • Billy the Kid
  Billy the Kid
  1122 – Concordaat van Worms wordt gesloten.
 • 1459 – Slag bij Blore Heath, de eerste grote strijd tijdens de Engelse Rozenoorlog.
 • 1875 – William Bonney (“Billy the Kid”) wordt voor de eerste keer gearresteerd.
 • 1884 – Herman Hollerith patenteert zijn mechanische optelmachine.
 • 1941 – Eerste gasexperimenten in Auschwitz.
 • 1952 – Richard Nixon houdt zijn “Checkers”-toespraak (genoemd naar zijn cockerspaniël Checkers)
 • 1973 – Juan Perón komt opnieuw aan de macht in Argentinië.
Vorige dag

24 september

Volgende dag

22 september