Loeki de Leeuw maakt zijn televisie-debuut (1972)

Loeki de Leeuw

Op maandag 24 januari 1972 verschijnt Loeki de Leeuw voor het eerst in de reclameblokken van de STER. Geestelijk vader van de vriendelijke en wat sullige leeuw is Joop Geesink. Hij maakt de filmpjes als komische noot in en om reclameblokken op de publieke zenders.

Het opnemen van de filmpjes is in de beginperiode een tijdrovend klusje (zie de video hierboven). De beelden worden fragmentje voor fragmentje geschoten. Willy Langestraat (1914-1995) maakt twintig jaar lang de muziekjes bij de verschillende Loeki-filmpjes.

Voor de komst van Loeki werden de reclamespots van de STER van elkaar gescheiden door abstracte golfbewegingen. De filmpjes duren in de beginperiode drie seconden, later worden er ook filmpjes van vier seconden uitgezonden. De televisiekijkers zien de stuntelige leeuw allerlei capriolen uitvoeren. Zo probeert Loeki bijvoorbeeld muziekinstrumenten te bespelen en beoefent hij allerlei ambachten. In totaal zijn er meer dan zevenduizend Loeki-filmpjes gemaakt. Naast Loeki figureren zo nu en dan ook zijn vriendinnetje Rosie, een klein welpje (Wellepi), de muis Piep, het eendje Guusje en de olifant Filiep.

Originele poppen en rekwisieten uit de Loeki-filmpjes zijn tegenwoordig in een grote vitrine tentoongesteld in de Beeld en Geluid experience in Hilversum.

Glossy: Loeki! 32 jaar reclame

150 keer Loeki de Leeuw

Verder op 24 januari

 • Goud
  Goud
  1544 – Uitvinding van de camera obscura door Reinerus Gemma-Frisius te Leuven.
 • 1848 – Eerste goudvondst in Californië. Begin van de Gold Rush.
 • 1908 – Robert Baden-Powell richt de scouting op
 • 1924 – Sint-Petersburg wordt hernoemd tot Leningrad
 • 1948 – Oprichting van de VVD, de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie.
 • 1961 – Een Amerikaanse B-52 crasht boven North Carolina. Hierbij verliest zij twee atoombommen.
 • 2003 – Heineken-ontvoerder Cor van Hout wordt op klaarlichte dag in Amsterdam neergeschoten.
Vorige dag

24 januari

Volgende dag

1984