De Volkenbond wordt opgericht (1919)

Voormalig hoofdkwartier van de Volkenbond in Geneve

Op 25 januari 1919 wordt de Volkenbond opgericht. De bond is een soort voorloper van de Verenigde Naties, de internationale organisatie die in 1945 werd opgericht.

De eerste aanzet voor de Volkenbond wordt tegen het eind van de Eerste Wereldoorlog gegeven door de Amerikaanse president Woodrow Wilson. Tijdens de vredesbesprekingen van Versailles komt deze president met veertien punten. In één van die punten pleitte hij voor de oprichting van een Volkenbond die de politieke onafhankelijkheid en territoriale onschendbaarheid van de leden moet beschermen.

Woodrow Wilson
Op 25 januari 1919 wordt deze Volkenbond uiteindelijk opgericht. Twee weken eerder is er al een eerste algemene vergadering gehouden. Amerika zelf treedt niet tot de bond toe. Behalve de geallieerde overwinnaars treden dertien neutrale staten toe tot de Volkenbond. Later treden nog andere staten toe, zoals Duitsland (1926) en de Sovjet-Unie (1934).

De Volkenbond moet een nieuwe internationale rechtsorde creëren, ter voorkoming van een nieuwe (wereld)oorlog. De bond maakt zich onder meer hard voor ontwapening en internationale samenwerking.

De bond boekt aanvankelijk wel enige successen. In 1920 weet hij bijvoorbeeld te voorkomen dat een Zweeds-Fins geschil uitmondt in een oorlog en een jaar later wordt dat tijdens een Duits-Pools conflict herhaald. Achteraf bezien is de Volkenbond echter geen erg groot succes. De organisatie kan de agressie van Japan tegen Mantsjoerije in 1931 niet voorkomen en in 1939 wordt de Sovjet-Unie uit de bond gestoten nadat het land Finland is binnengevallen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog bestaat de bond nog wel, maar van invloed is inmiddels al geen sprake meer.

De Volkenbond wordt op 20 april 1946 officieel opgeheven.

Boek: Voor volkenbond en vrede

Verder op 25 januari

 • Anna Boleyn
  Anna Boleyn
  98 – Trajanus volgt Nerva op als keizer van het Romeinse Keizerrijk.
 • 1533 – Hendrik VIII van Engeland trouwt met Anna Boleyn, zijn tweede vrouw.
 • 1554 – São Paulo (Brazilië) wordt gesticht.
 • 1915 – Alexander Graham Bell voert het eerste transcontinentale telefoongesprek, van New York naar San Francisco
 • 1942 – Thailand verklaart de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk de oorlog.
 • 1949 – In Israël worden de eerste verkiezingen gehouden.
 • 1961 – President John F. Kennedy geeft een persconferentie. Dit is de eerste keer dat een presidentiële persconferentie live wordt uitgezonden.
 • 2005 – In Haarlem wordt Het Dolhuys, het nationaal museum van de psychiatrie, geopend.
Vorige dag

1985

Volgende dag

24 januari