Oprichting van de Universiteit Utrecht (1636)
Op 26 maart 1636 wordt de Universiteit Utrecht opgericht. Enkele jaren eerder is in de stad al een zogenaamde illustere school (Athenaeum Illustre) opgericht waar men na de Latijnse school een vervolgopleiding kan volgen. Deze illustere school wordt verbonden met de Hiëronymusschool en uiteindelijk verheven tot universiteit.
De universiteit telt in de beginperiode niet meer dan enkele tientallen studenten. Er werken zeven hoogleraren aan vier faculteiten: de filosofische en de drie hogere faculteiten: de theologische, juridische en medische.
Studeren is aanvankelijk alleen voorbehouden aan mannen. Anna Maria van Schurman (1607-1678) is de eerste vrouw in de Nederlanden die bij uitzondering colleges mag bijwonen. Zij volgt colleges Godgeleerdheid aan de universiteit bij de beroemde hoogleraar Gisbertus Voetius. Ze zit echter niet gewoon tussen de mannelijke studenten maar moet de lessen volgen vanuit een nis.
Lees ook: De Tachtigjarige Oorlog en het ontstaan van universiteiten in de Noordelijke Nederlanden
…en: Anna Maria van Schurman – De eerste vrouw aan de universiteit
Verder op 26 maart:
- 1851 – In het Panthéon in Parijs demonstreert de Franse wetenschapper Léon Foucault met een slinger van 67 meter dat de aarde draait.
- 1872 – Bij Owens Valley (Californië) ontstaat een aardverschuiving over 50 kilometer lengte.
- 1920 – This side of paradise, het eerste boek van F. Scott Fitzgerald, verschijnt.
- 1937 – De Amerikaanse raketontwikkelaar Robert Goddard schiet een raket tot een hoogte van 2750 meter, de grootste hoogte die hij met een raket heeft bereikt.
- 1979 – Egypte en Israël tekenen een vredesverdrag, waarbij Egypte het eerste Arabische land is dat Israël erkent.
- 2000 – Vladimir Poetin wint de presidentsverkiezingen in Rusland.
- 2003 – In de Golfoorlog missen twee kruisraketten doel, en slaan op een marktplein in Bagdad in.