De Steen van Rosetta wordt uitgevaardigd (196 v.Chr.)

Steen van Rosetta

Op 27 maart van het jaar 196 voor Christus wordt de Steen van Rosetta uitgevaardigd tijdens een priesterssynode in Memphis. Er werden onder meer afspraken gemaakt over belastingen, schenkingen aan tempels, maatregelen tegen overstromingen en het oprichten van beelden van de Egyptische koning Ptolemaeus V (203-180 v.Chr).

De Steen van Rosetta is veruit het bekendste meertalige document dat van belang is geweest voor de ontcijfering van hiërogliefen. In 1799 werd de steen in Egypte gevonden door een officier in het Napoleontische leger. Er werden wel vaker stenen met inscripties gevonden, maar deze steen was speciaal. Op de steen waren niet alleen hiërogliefen te vinden, maar ook 32 regels demotische en 54 regels Griekse tekst.

De demotische taal was in het oude Egypte een soort volks- en handelstaal. De steen heeft een afmeting van 112 bij 76 centimeter en bevat dezelfde tekst in deze drie verschillende talen.

Drieëntwintig jaar na de vondst van de steen slaagde de Franse geleerde Jean-François Champollion erin de steen te ontcijferen. Tegenwoordig bevindt de steen zich in het British Museum in Londen. Een kopie van de steen is te bezichtigen in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.

Meer berichten over het oude Egypte
Overzicht van Boeken over Egypte en de oude Egyptenaren

Documentaire over de Steen van Rosetta

Verder op 27 maart:

 • Guglielmo Marconi
  Guglielmo Marconi
  1802 – De Vrede van Amiens maakt een einde aan de oorlog tussen Groot-Brittannië en de Franse republiek die begonnen was met de Franse oorlogsverklaring van 1793.
 • 1871 – In Edinburgh wordt de eerste officiële rugbyinterland uit de geschiedenis gespeeld. Schotland wint op Raeburn Place van Engeland.
 • 1899 – Guglielmo Marconi brengt een draadloze radioverbinding tot stand over het Kanaal.
 • 1924 – Adolf Hitler wordt veroordeeld tot 5 jaar gevangenisstraf.
 • 1937 – In Rotterdam wordt het Stadion Feijenoord, De Kuip, officieel in gebruik genomen.
 • 1943 – Negen verzetsmensen overvallen het bevolkingsregister van Amsterdam.
 • 1964 – Een aardbeving in Alaska van 9,2 op de Schaal van Richter kost 131 mensen het leven.
 • 1986Fata Morgana in de Efteling wordt geopend.
 • 2008 – Geert Wilders brengt zijn omstreden anti-Koranfilm Fitna uit op het internet.
Vorige dag

28 maart

Volgende dag

26 maart