Margaret Thatcher treedt af als premier van het Verenigd Koninkrijk (1990)

Margaret Thatcher in 1990

Margaret Thatcher, test ook wel de Iron Lady genoemd, treedt op 28 november 1990 af als premier van het Verenigd Koninkrijk. Dit na rellen in heel Groot-Brittannië over de invoering van de zogenaamde poll tax, een inkomensonafhankelijke belasting. De Conservatieve Partij van Thatcher ziet het door de invoering van die belasting niet meer zo zitten in de premier en verschillende conservatieven dagen haar uit om het leiderschap. Thatcher besluit dan dat aftreden eervoller is dan ontslagen worden. Tijdens haar laatste kabinetszitting neemt Thatcher met tranen in de ogen afscheid.

Lange carrière

Margaret Thatcher is rond het eind van de jaren veertig al actief voor de Tories (voorloper van de Conservatieve Partij) in Kent. In 1959 wordt ze namens deze Tories lid van het Britse Lagerhuis en als Edward Heath in 1970 premier wordt, benoemt hij Thatcher tot minister van onderwijs en wetenschap. Ze is de enige vrouw in het kabinet. Een van haar eerste maatregelen als minister is het afschaffen van gratis schoolmelk. Dit komt haar op veel kritiek te staan en levert haar de schertsende bijnaam “Thatcher Thatcher, Milk Snatcher” op. In haar periode als minister weet Thatcher te voorkomen dat de Open Universiteit gesloten wordt.

Doordat de Conservatieven de verkiezingen in 1974 niet winnen, is Thatcher hierna geen minister meer. Een verkiezing om het leiderschap van de Conservatieve Partij wint ze van Edward Heath en van 1975 tot 1979 leidt ze hierna de oppositie.

Na de verkiezingen van 1979 wordt Thatcher premier. Zowel in 1983 als in 1987 wordt ze herkozen. De vrouw die bekend wordt onder de naam Iron Lady (IJzeren Dame) regeert in totaal elf jaar, zes maanden en zesentwintig dagen. Daarmee werd ze de langstzittende Britse premier sinds 1827, toen de Earl of Liverpool aftrad.

Lees ook: Margaret Thatcher (1925-2013) – The Iron Lady
Boek: Ter herinnering – Margaret Thatcher

Margaret Thatcher kondigt haar vertrek aan:

Verder op 28 november:

 • William Shakespeare
  William Shakespeare
  1582 – William Shakespeare trouwt met Anne Hathaway.
 • 1633 – Paus Urbanus VIII creëert zeven nieuwe kardinalen.
 • 1660 – De Royal Society, de Britse academie voor wetenschappen, wordt opgericht na een voordracht van de architect Christopher Wren.
 • 1919 – Lady Nancy Astor wordt als eerste vrouw in het Britse parlement gekozen.
 • 1963 – Cape Canaveral, de ruimtevaartbasis in Florida, wordt hernoemd tot Cape Kennedy.
 • 1994 – In een referendum in Noorwegen wordt voor de tweede keer tegen het lidmaatschap van de Europese Unie gestemd.
 • 1995 – Ajax wint de wereldbeker voor clubteams in Tokio, na strafschoppen, van het Zuid-Amerikaanse Gremio.
Vorige dag

29 november

Volgende dag

27 november