Sterfdag van George Harrison (2001)

Uitsnede van de albumcover ‘All Things Must Pass’

Muzikant George Harrison overlijdt op 29 november 2001 op 58-jarige leeftijd. De ex-Beatle lijdt dan al enkele jaren aan keelkanker. Harrison wordt gecremeerd in Hollywood. Zijn as wordt later uitgestrooid boven de rivier de Ganges.

George Harrison werd naar eigen zeggen op 24 februari 1943 geboren in Liverpool. Op zijn geboortecertificaat komt echter een andere datum: 25 februari. De muzikale loopbaan van Harrison begint al op school. Samen met zijn vrienden John Lennon en Paul McCartney vormt hij de band The Quarrymen. Het drietal vormt in 1959 samen met Stuart Sutcliffe en drummer Pete Best, later vervangen door Ringo Starr, de band Silver Beatles. Die naam wordt enige tijd later veranderd in The Beatles. In 1960 wordt de band al gevraagd op te treden in Hamburg. Dit is het begin van een ongekend succesvolle internationale carrière.

Met name John Lennon en Paul McCartney worden bekend als de componisten van The Beatles, maar ook George Harrison componeert verschillende nummers. Voor het album Help! schrijft de muzikant bijvoorbeeld het nummer I Need You en op de in 1966 verschenen plaat Revolver staan maar liefst drie nummers van zijn hand: Taxman, Love You To, en I Want to Tell You.

Zijn bekendste nummers zijn ongetwijfeld While My Guitar Gently Weeps van het naamloze White Album en Here Comes The Sun en Something van de plaat Abbey Road. George Harrison maakt ook solo carrière. Zijn bekendste plaat is All Things Must Pass uit 1970 met daarop onder meer de hit My Sweet Lord.

Muziek en DVD’s van en over George Harrison

Bericht over de dood van George Harrison:

Verder op 29 november

  Barcelona
  Barcelona

 • 1877 – Thomas Edison demonstreert voor het eerst zijn fonograaf.
 • 1899 – Oprichting van de Spaanse voetbalclub FC Barcelona.
 • 1937 – Prins Bernhard botst te Diemen met 160 kilometer per uur op een vrachtwagen. Hij raakt zwaargewond.
 • 1940 – De Duitse Luftwaffe bombardeert Liverpool.
 • 1945 – Hannie Schaft wordt herbegraven in Haarlem.
 • 1945 – De volksrepubliek Joegoslavië wordt uitgeroepen.
 • 1947 – De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties besluit Palestina te verdelen tussen Arabieren en Joden.
 • 1954 – De immigratiefaciliteiten op Ellis Island in de haven van New York worden gesloten.

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Vorige dag

30 november

Volgende dag

28 november