Suze Groeneweg treedt als eerste vrouw toe tot de Tweede Kamer (1918)

Suze Groeneweg, het eerste vrouwelijke Tweede Kamerlid van Nederland

De Nederlandse politica Susanna (Suze) Groeneweg (1875-1940) is de geschiedenisboeken ingegaan als het eerste vrouwelijke Tweede Kamerlid van Nederland. In 1875 werd ze geboren in het Zuid-Hollandse Strijensas. Dankzij inspanningen van haar moeder, die zichzelf op later leeftijd had leren lezen en schrijven, mocht ze in 1889 naar de Rijksnormaalschool om opgeleid te worden tot onderwijzeres. Vanaf 1893 werkte Suze Groeneweg als onderwijzeres, onder meer in Dordrecht, Montfoort en Numansdorp.

Ze was een echte feministe maar was ook een tegenstander van aparte vrouwenorganisaties.

Suze Groeneweg (cc - Spaarnestad)
Suze Groeneweg (cc – Spaarnestad)
Op 3 juli 1918 trad ze, als eerste vrouw, namens de SDAP toe tot de Tweede Kamer. Een jaar eerder was een grondwetswijziging doorgevoerd, waardoor vrouwen passief stemrecht kregen. Vrouwen mochten nog niet stemmen, maar konden zich wel verkiesbaar stellen. Suze Groeneweg werd onderwijswoordvoerster en was onder meer een pleitbezorgster van het volksonderwijs. Daarnaast was ze actief in de drankbestrijding. De bekende VVD’er Pieter Oud (1886-1968) zei ooit over haar dat ze “geen katje” was “om zonder handschoenen aan te pakken”. Ze bleef tot 1937 in het parlement zitten. Groeneweg bepleitte zoveel mogelijk gelijkheid tussen mannen en vrouwen. Ook maakte zich bijvoorbeeld hard voor betaald zwangerschapsverlof voor zowel getrouwde als ongetrouwde vrouwen.

Tot 1921 was Suze Groeneweg de enige vrouw in de Tweede Kamer. Dit ging niet onopgemerkt voorbij. De vaderlandse pers stond geregeld bij haar op de stoep en in de Tweede Kamer moest een aparte kleedkamer gemaakt worden voor de politica. De gang naar deze kamer kwam bekend te staan als ‘het Groenewegje’. Vanaf 1919 combineerde Groeneweg haar werk in de Tweede Kamer met lidmaatschap van de Provinciale Staten van Zuid-Holland. Ook zat ze (van 1919 tot 1931) in de gemeenteraad van Rotterdam.

Minder bekend is dat Suze Groeneweg ook de eerste vrouw was die, als onbezoldigd ambtenaar van de burgerlijke stand, in Nederland een huwelijk voltrok (1931).

Lees ook: Vrouwen in de Nederlandse politiek
Meer politieke geschiedenis
Boek: 1001 vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis

Verder op 3 juli:

 • Benz
  Benz
  324 – Slag bij Adrianopel: Keizer Constantijn de Grote verslaat zijn rivaal Licinius bij Byzantium.
 • 1428 – Zoen van Delft: Een vredesverdrag maakt een voorlopig einde aan de Hoekse en Kabeljauwse Twisten.
 • 1608 – De stad Quebec wordt gesticht door Samuel de Champlain als hoofdstad van de kolonie Nieuw-Frankrijk.
 • 1886 – Carl Benz maakt een proefritje met zijn eerste auto, te Mannheim.
 • 1946 – In Nederland wordt het eerste kabinet-Beel beëdigd, de eerste normale naoorlogse regering na het ‘noodkabinet’ Schermerhorn-Drees.
 • 1962 – Algerije wordt onafhankelijk van Frankrijk.
 • 2001 – De Verenigde Vergadering van de Staten-Generaal van het Koninkrijk der Nederlanden verleent toestemming voor het huwelijk van de Prins van Oranje met Máxima Zorreguieta.
 • 2005 – Viering 750-jarig bestaan Kaliningrad.
 • 2008 – Pater Damiaan wordt heilig verklaard door de paus.
Vorige dag

4 juli

Volgende dag

2 juli