Begin van het beleg van Oostende (1601)

Beleg van Oostende – Pieter Snayers

Op 4 juli 1601 begon het beleg van Oostende. Dankzij de verdediging van Charles van der Noot en generaal Sir Francis Vere hield Oostende drie jaar lang stand, mede doordat de stad vanuit zee kon worden bevoorraad.

Aartshertog Albrecht wilde het rebelse Oostende kost wat kost weer bij de rest van Vlaanderen in het katholieke kamp krijgen. De protestantse Nederlanders, die gesteund werden door de Engelsen, wilden Oostende behouden als meest zuidelijke brug en uitvalsbasis. Prins Maurits kreeg van de Staten-Generaal de opdracht de stad te verdedigen. De prins vond de stad echter veel te ver van zijn aanvoerlijnen liggen en concentreerde zich op het verdedigen van Sluis. Doordat Oostende vanuit zee bevoorraad kon worden, werd de verovering van de stad echter toch een tijdrovende klus.

In 1604 werd Oostende uiteindelijk veroverd door de Spaanse generaal Ambrogio Spinola. De strijd had aan Staatse kant tegen de 80.000 mensen het leven gekost. Aan de zijde van de belegeraars waren ongeveer even grote verliezen geleden. Door de val van Oostende verdween het laatste protestantse bolwerk in het zuiden. De protestanten moesten óf vertrekken óf katholiek worden.

Boek: Geschiedenis van Vlaanderen, De Canon van het Vlaams verleden
Meer Belgische geschiedenis

Verder op 4 juli:

 • Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring
  Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring
  1776 – Uitroeping van de onafhankelijkheid van de Verenigde Staten met de aanname van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring door het Nationaal Congres.
 • 1863 – In de Verenigde Staten geeft de belegerde stad Vicksburg zich over aan het leger van Ulysses S. Grant; tegelijkertijd begint Robert E. Lee aan zijn aftocht, na verslagen te zijn bij Gettysburg.
 • 1888 – De Belgische bankbiljetten worden tweetalig en het Belgisch Staatsblad wordt gedeeltelijk in het Nederlands gepubliceerd.
 • 1934 – In Amsterdam breekt het Jordaanoproer uit als reactie op de verlaging van de werklozensteun door het kabinet Colijn.
 • 1946 – De Filipijnen worden onafhankelijk van de Verenigde Staten.
 • 1950 – Eerste uitzending van Radio Free Europe in München.
 • 2012 – De handelsovereenkomst ter bestrijding van namaak (ACTA) wordt verworpen door het Europees Parlement.
 • 2012 – Het CERN maakt bekend dat ze zeer sterke bewijzen hebben voor het ontstaan van de Higgsboson, het zogenoemde God deeltje.
Vorige dag

5 juli

Volgende dag

3 juli