Bloody Sunday (1972)

Veertien kruizen die nabestaanden van de slachtoffers jaarlijks dragen tijdens een herdenkingsmars – Foto: CC / Sean Mack

Op zondag 30 januari 1972 worden dertien katholieke Ieren tijdens een vreedzame demonstratie gedood door leden van het Britse leger. Enige tijd later overlijdt nog een van de demonstranten waarmee het totale slachtofferaantal op veertien komt. Het drama is de geschiedenisboeken ingegaan onder de naam Bloody Sunday.

Muurschildering in Derry die herinnert aan ‘Bloody Sunday’
Muurschildering in Derry die herinnert aan ‘Bloody Sunday’
De Ieren hebben in Derry een protestmars gehouden. Illegaal, want protestmarsen zijn verboden. De door de Northern Ireland Civil Rights Association (NICRA) georganiseerde mars is dan ook onder meer gericht tegen dit verbod op protestmarsen.

Britse paratroepers bewaken verschillende afzettingen in het centrum van de Noord-Ierse stad. De militairen openen op een gegeven moment het vuur. Waarom ze dat doen is nog altijd niet duidelijk. Het Britse leger heeft altijd gezegd dat de paratroepers pas schoten nadat ze zelf onder vuur waren genomen door enkele demonstranten. De demonstranten beweren het tegenovergestelde. Volgens hen openden de paratroepers zonder enige aanleiding het vuur.

In 2010 bood de Britse premier David Cameron namens de regering zijn excuses aan voor de wijze waarop het leger zich tijdens ‘Bloody Sunday’ opstelde.

U2 – Sunday Bloody Sunday

Verder op 30 januari

Vorige dag

31 januari

Volgende dag

1990