Het KNMI wordt opgericht (1854)

Sonnenborgh, de plek waar het KNMI in de beginperiode gevestigd was – Foto: CC/Japiot

Op 31 januari 1854 wordt het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (of KNMI) opgericht. Meteoroloog Christophorus Buys Ballot wordt de eerste directeur van het instituut.

Buys Ballot
Datzelfde jaar lanceert Buys Ballot de eerste ‘synoptische weerkaarten’. Hij legt daarmee de basis voor de weerkaart en het weerbericht in Nederland. Sinds de oprichting van het KNMI heeft ons land een officieel meetnet waar het weer continu wordt gemeten. Ook voor die tijd wordt het weer echter al in de gaten gehouden. De waterbouwkundige Nicolaus Cruquius is in 1706 de eerste in ons land en een van de eerste in de wereld die begint met systematische waarnemingen.

KNMI-directeur Buys Ballot wordt vooral bekend door de naam hem vernoemde Wet van Buys Ballot. Hierin toonde hij het verband tussen wind en luchtdruk aan. Dankzij deze wet wordt het mogelijk om weersverwachtingen te maken. Buys Ballot was daarnaast de eerste die wind- en stormwaarschuwingen introduceerde. In 1873 was hij grondlegger van de Internationale Meteorologische Organisatie (IMO), de voorloper van de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO).

Boekenreeks: Duizend jaar weer, wind en water in de Lage Landen

Verder op 31 januari:

Vorige dag

Privacy

Volgende dag

30 januari