‘The Flintstones’ debuteren op televisie (1960)

The Flintstones - Fred en Wilma Flintstone (CC BY-SA 3.0 - Nevit Dilmen)
The Flintstones – Fred en Wilma Flintstone (CC BY-SA 3.0 – Nevit Dilmen)
Op 30 september 1960 werd de tekenfilmserie The Flintstones voor het eerst uitgezonden op de Amerikaanse televisie. Tot 1966 werd de serie uitgezonden door de Amerikaanse zender ABC. In Nederland zonden onder meer de NTS, KRO en RTL4 de serie uit.

The Flintstones maken reclame voor een sigarettenmerk
De animatieserie speelt zich af in het Stenen Tijdperk. De hoofdpersonen Fred en Wilma wonen in een plaatsje genaamd Bedrock en in plaats van een hond heeft het stel een dinosaurus als huisdier. De buren van de familie, Barney en Betty Rubble, zijn bijna even populair geworden als de hoofdbewoners van Bedrock.

De nog altijd populaire tekenfilmserie werd in de jaren zestig gemaakt door de Amerikaanse tekenfilmstudio Hanna-Barbera. Het merendeel van de karakters werd bedacht door de bij deze studio werkzame Ed Benedict (1912-2006).

De familie Flintstone werd door de makers in de Steentijd geplaatst, maar ze gingen wel met de moderne tijd mee. Zo is er in Bedrock bijvoorbeeld een showbizcentrum genaamd Hollyrock. In de serie wordt de moderne Amerikaan ook veelvuldig op de hak genomen. Fred Flintstone werd onder meer bekend door de kreet die hij slaakt als hij erg opgewonden is:

“Yaba Daba Doo!”

Het eerste seizoen werd de serie gesponsord door het sigarettenmerk Winston. De bewoners van Bedrock figureerden in 1960 in een reclame voor dit sigarettenmerk.

DVD: The Flintstones – Seizoen 1 t/m 6

The Flintstones in 1960:

Verder op 30 september

  • 1791 – Première van de opera Die Zauberflöte van Wolfgang Amadeus Mozart.
  • 1847 – Geboortedag van de Nederlandse feministe Wilhelmina Drucker.
  • 1929 – Eerste bemande vlucht met een raketvliegtuig; aan boord is Fritz von Opel.
  • 1938 – Het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk enerzijds en nazi-Duitsland en Italië anderzijds tekenen het Verdrag van München
  • 1997 – De SS Rotterdam wordt door de Holland Amerika Lijn uit de vaart genomen.
  • 2000 – De Nederlandse hockeyploeg (mannen) wint goud bij de Olympische Spelen in Sydney.
Vorige dag

1 augustus

Volgende dag

29 september