De Olympische Spelen van Berlijn gaan van start (1936)

De Olympische Spelen van 1936 in Berlijn
De Olympische Spelen van 1936 in Berlijn

De Olympische Spelen van 1936 werden gehouden in Berlijn. Het werden bijzondere Spelen. De Duitse overheid gebruikte het evenement volop om de nationaalsocialistische ideologie uit te dragen.

De Spelen van 1936 werden al in 1931 door het Internationaal Olympisch Comité (IOC) aan Berlijn toegewezen. Adolf Hitler was toen nog geen Rijkskanselier. Toen hij dat in 1933 wel werd gingen er stemmen op om de Spelen te verplaatsen. Uiteindelijk gebeurde dit echter niet. Adolf Hitler moest beloven geen toespraken te houden en ook moesten de Duitsers beloven dat er geen onderscheid zou worden gemaakt tussen sporters van verschillende rassen.

De Duitsers zelf lieten alleen ariërs toe tot de eigen equipe. Onder druk van het IOC werd de half-Joodse schermster Helène Mayer op het laatste moment toch nog tot het Duitse team toegelaten.

Hitler komt het stadion binnen tijdens de opening van de Olympische Spelen van 1936 - Bundesarchiv
Hitler komt het stadion binnen tijdens de opening van de Olympische Spelen van 1936 – Bundesarchiv

Jesse Owens tijdens de Spelen van 1936
Jesse Owens tijdens de Spelen van 1936
Onder meer in Nederland werd gediscussieerd over de vraag of het land wel sporters moest afvaardigen. De atleten Wim Peters, Tollien Schuurman, Ben Bril en Leo Halle zagen uiteindelijk af van deelname maar het nationale olympisch comité stelde zich a-politiek op en besloot de Spelen niet te boycotten.

Het mondiale sportevenement werd op 1 augustus 1936 geopend. Tijdens de openingsceremonie begroetten de Nederlandse atleten Adolf Hitler wel maar ze gebruikten daarbij niet de olympische groet omdat die teveel op de Hitlergroet zou lijken.

De grote ster van de Olympische Spelen van 1936 werd de zwarte hardloper Jesse Owens. Hij won vier keer goud: op de 100 meter, 200 meter, de 4 keer 100 meter estafette en bij het verspringen. Duitsland won het medailleklassement. Met overmacht. Het land pakte maar liefst 33 keer goud, 26 keer zilver en 30 keer brons.

Het nazi-regime gaf de Duitse cineaste en fotografe Leni Riefenstahl opdracht een officiële film van de Olympische Spelen van 1936 in Berlijn te maken. Dit resulteerde in twee films: Olympia, Fest der Völker en Fest, der Schönheit (1936-1938). Deze films van Riefenstahl werden door het regime gebruikt als propagandamiddel voor de nationaal-socialistische ideologie. De cineaste zelf beweerde tot haar dood dat het haar uitsluitend om de esthetiek van de sport te doen was geweest.

Meer informatie: 1936 – De Olympische Spelen van Adolf Hitler
Zie ook: Geschiedenis van de Olympische Spelen
Meer sportgeschiedenis
Boek: 1936 – Wij gingen naar Berlijn

Verder op 1 augustus:

 • Anne Frank
  Anne Frank
  69 – Bataafse Opstand: De Bataven in Germania Inferior komen onder leiding van Julius Civilis in opstand tegen de Romeinen.
 • 1674 – Een tornado teistert de stad Utrecht; het schip van de Domkerk stort in waardoor de toren compleet los komt te staan van het koor. Ook de Pieterskerk heeft grote schade.
 • 1793 – De eerste lengte van de meter wordt in Frankrijk wettelijk vastgelegd.
 • 1844 – De Zoologischer Garten Berlin, de eerste Duitse dierentuin, wordt geopend.
 • 1855 – Eerste beklimming van de Monte Rosa, de op een na hoogste top in de Alpen.
 • 1944 – Anne Frank schrijft voor het laatst in haar dagboek.
 • 2006 – Fidel Castro draagt tijdelijk zijn macht over Cuba over aan broer Raúl.
Vorige dag

2 augustus

Volgende dag

30 september