Koningin Wilhelmina doet afstand van de troon (1948)

Koningin Wilhelmina
Koningin Wilhelmina
Op 4 september 1948 deed koningin Wilhelmina afstand van de troon. Twee dagen later werd haar dochter Juliana ingehuldigd als nieuwe koningin van Nederland.

Koningin Wilhelmina maakte haar abdicatie op 4 september zelf aan het Nederlandse volk bekend. Vanaf het balkon van het Koninklijk Paleis Amsterdam sprak ze het Nederlandse volk toe.

“Ik stel er prijs op u zelf mede te delen, dat ik zojuist mijn troonsafstand heb getekend ten behoeve van mijn dochter, Koningin Juliana. Ik dank u allen voor het vertrouwen, dat gij mij vijftig jaar lang hebt gegeven. Ik dank u voor de toegenegenheid, waarmede gij mij steeds hebt omringd. Met vertrouwen zie ik uw toekomst tegemoet onder de zorgende leiding van mijn innig geliefd kind. God zij met u en de koningin. En ik acht mij gelukkig met u allen te kunnen uitroepen: ‘Leve onze koningin! Hoera! Hoera! Hoera!’

Volgens sommige toehoorders schoot het bovengebit van de scheidend vorstin tijdens het uitroepen het ‘Hoera’ los. Na Wilhelmina’s korte toespraak nam de nieuwe koningin het woord:

“Ik dank u lieve moeder, dat gij mij op deze wijze hebt ingeleid. Ik voel het als een groot leed, dat we uw wijsheid en uw ervaring en bovenal u zelf voortaan zullen moeten missen als onze Koningin.”

Wilhelmina’s vader, koning Willem III, was in 1890 gestorven en had de troon nagelaten aan zijn dochter die toen nog maar tien jaar oud was. Haar moeder, koningin Emma, trad daarom acht jaar lang op als regentes. In september 1898 werd de meerderjarige Wilhelmina in de Nieuwe Kerk in Amsterdam officieel tot koningin gekroond. Ze was in totaal vijftig jaar koningin van Nederland en deed vrijwillig afstand van de troon.

Lees ook: Koningin Wilhelmina der Nederlanden (1880-1962)
Memoires van koningin Wilhelmina: Eenzaam maar niet alleen
Overzicht van boeken over het Nederlandse koningshuis

Journaal rond de abdicatie van koningin Wilhelmina en inhuldiging van prinses Juliana in 1948

Verder op 4 september

 • Manhattan
  Manhattan
  1609 – Henry Hudson ontdekt het eiland Manhattan.
 • 1781 – Los Angeles wordt gesticht.
 • 1870 – Keizer Napoleon III van Frankrijk wordt afgezet. De Derde Republiek wordt uitgeroepen.
 • 1882 – Thomas Edison schakelt ’s werelds eerste elektriciteitsvoorziening in, waarmee hij 59 klanten rond zijn Pearl Street Station in beneden Manhattan van 110 Volt gelijkstroom voorziet.
 • 1886 – De Noord-Amerikaanse indianenleider Geronimo geeft zich over.
 • 1888 – George Eastman registreert de naam Kodak, en krijgt een octrooi voor zijn camera, die een filmrolletje gebruikt.
 • 1954 – Het standbeeld van Bartje wordt onthuld in Assen.
 • 1998 – Google Inc. wordt opgericht.
Vorige dag

5 september

Volgende dag

3 september