Ondertekening van de Vrede van Parijs (1783)

Vrede van Parijs

Op 3 september 1783 werd in een hotel in Parijs de zogeheten Vrede van Parijs ondertekend. Daarmee kwam er officieel een eind aan de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog (1775-1783). Het Verenigd Koninkrijk erkende de onafhankelijkheid die enkele jaren eerder (4 juli 1776) door de dertien voormalige koloniën was uitgeroepen.

De Amerikanen hadden het niet alleen voor elkaar gekregen dat hun onafhankelijkheid erkend werd, ze hadden ook het hele gebied tussen de Appalachen en de Mississippi in bezit gekregen. De noordelijke grens van het land werd bepaald door de St. Croix-rivier. Verder werden er regelingen getroffen met loyalisten (kolonisten die tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog aan de zijde van de Britten hadden gestaan).

Het verdrag werd namens Amerika ondertekend door John Jay, John Adams, Benjamin Franklin, Henry Laurens en William Temple Franklin. Op een bekend schilderij van Benjamin West zijn de Amerikaanse ondertekenaars te zien. De Britse delegatie is op dit schilderij niet te zien. Zij weigerden te poseren.

Meer Amerikaanse geschiedenis
Boek: Amerika – De droom op drift

Ondertekening van de Vrede van Parijs in 1783 -  vlnr: John Jay, John Adams, Benjamin Franklin, Henry Laurens, and William Temple Franklin
Ondertekening van de Vrede van Parijs in 1783 – vlnr: John Jay, John Adams, Benjamin Franklin, Henry Laurens, and William Temple Franklin

Verder op 3 september:

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Vorige dag

4 september

Volgende dag

2 september