Het buskruitverraad vindt plaats (1605)

Fawkes wordt overmeesterd in de kelder van het Hogerhuis – Henry Peronett Briggs, ca. 1823

Op 5 november 1605 probeert een groep Engelse katholieken het parlement in Londen op te blazen. De katholieken zijn niet blij met de Engelse koning Jacobus I en een groot deel van de aristocratie. Ze voelen zich achtergesteld en besluiten in actie te komen.

De groep sluit in 1604, op initiatief van onder meer Robert Catesby en Thomas Percy, een complot. Doel is het parlementsgebouw in Londen op te blazen en zo in één klap af te rekenen met de koning en een groot deel van de aristocratie. De groep komt in contact met de militair Guy Fawkes, die zich tot het katholicisme bekeerd heeft. Fawkes heeft onder meer onder de Spanjaarden gediend in de Nederlanden en veel ervaring met explosieven opgedaan.

De samenzweerders met Guy Fawkes als derde van rechts – Ets van Crispijn van de Passe

De samenzweerders maken één belangrijke fout. Ze sturen waarschuwingsbrieven naar rooms-katholieke lords. Deze worden opgeroepen niet naar het parlement te gaan. Een van die lords, een vriend van Fawkes, slaat alarm nadat hij de brief heeft ontvangen. Kort hierna, 5 november 1605, wordt het parlementsgebouw doorzocht en treft men in een van de kelders onder het Hogerhuis Guy Fawkes samen met een grote hoeveelheid buskruit aan. De aanslag wordt zo verijdeld.

Guy Fawkes en zes andere hoofdschuldigen worden na zware folteringen ter dood gebracht. De eigenlijke aanstichters hebben dan al lang de wijk genomen.

De verijdeling van het Buskruitverraad (Gunpowder Plot) wordt ieder jaar op 5 november gevierd. Deze dag is in Engeland bekend onder de naam Guy Fawkes’ Day.

Verder op 5 november:

 • Willem III
  Willem III
  333 v.Chr. – Slag bij Issos, Alexander de Grote verslaat het Perzische leger van koning Darius III.
 • 1688 – Stadhouder Willem III landt in het Engelse Brixham, waarmee de ‘Glorious Revolution’ begint en Willem koning van Engeland wordt.
 • 1891 – Marie Curie wordt aangesteld als docente fysica aan de Sorbonne – de eerste vrouw die ooit die positie bekleedde.
 • 1920 – Officiële ingebruikname van gemaal De Waterwolf bij Oldehove, provincie Groningen door koningin Wilhelmina.
 • 1963 – Lyndon B. Johnson, dan nog vicepresident van de Verenigde Staten, brengt een officieel bezoek aan Nederland.
 • 1972 – De Amerikaanse schaker Bobby Fischer verslaat de Rus Boris Spasski in Reykjavik (IJsland) en wordt wereldkampioen.
 • 2006 – De voormalige Iraakse president Saddam Hoessein wordt samen met zijn halfbroer Barzan Ibrahim al-Tikriti en revolutionairehofrechter Awad Ahmed al-Bander veroordeeld tot dood door ophanging wegens misdaden tegen de menselijkheid.
Vorige dag

6 november

Volgende dag

4 november