Geboortedag van uitvinder Adolphe Sax (1814)

Adolphe Sax (1814-1894)

Adolphe Sax wordt op 6 november 1814 geboren in Dinant in Wallonië. Zijn vader, Charles-Joseph Sax, is instrumentenbouwer die bekend wordt vanwege enkele belangrijke veranderingen die hij aanbrengt aan de hoorn. Lerend van zijn vader die de baas is van een blaasinstrumentenfabriek in Brussel, begint Adolphe Sax al op jonge leeftijd met het bouwen van instrumenten.

Klik op de afbeelding voor een grotere afbeelding van dit bankbiljet

Na zijn schooltijd begint Sax te experimenteren met het bouwen van nieuwe ontwerpen voor instrumenten. Zijn eerste belangrijke uitvinding is een verbetering van het ontwerp van de basklarinet. Op zijn twintigste ontvangt Adolphe Sax patent op deze uitvinding.

Sax verhuist in 1841 naar Parijs en ontwerpt hier een reeks nieuwe instrumenten, onder meer de op de bugel gebaseerde saxhoorn. Zijn belangrijkste uitvinding doet hij ook in deze periode: de saxofoon. In 1842 schrijft de bekende componist Hector Berlioz al lovend over deze uitvinding, maar Sax vraagt pas in 1846 patent aan op het instrument dat naar hem wordt vernoemd.

Lees ook: Adolphe Sax (1814-1894) – Uitvinder van de saxofoon
En bekijk onze lijst van uitvindingen

Verder op 6 november:

  • 1840 – De Republiek van de Rio Grande geeft zich over aan Mexico.
  • 1919 – Eerste radio-uitzending in Nederland voor een algemeen publiek verzorgd door radiopionier Hanso Schotanus à Steringa Idzerda
  • 1923 – Jacob Schick verkrijgt een octrooi op ’s werelds eerste elektrische scheerapparaat.
  • 1956 – Nederland trekt zich terug van de Olympische Spelen in Melbourne uit protest tegen de Sovjet-inval in Hongarije.
  • 1990 – Hongarije wordt het 24e lid van de Raad van Europa en is zo het eerste land van het Warschaupact dat toetreedt tot de organisatie.

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Vorige dag

7 november

Volgende dag

5 november