De Mayflower vertrekt uit Plymouth (1620)

De Mayflower – Schilderij William Halsall (1882)

Op 6 september 1620 vertrok vanuit de Engelse havenstad Plymouth het schip de Mayflower. Het schip bracht de eerste Europese kolonisten naar New England, het huidige Amerika. Een jaar eerder was er al een schip met zwarte slaven gearriveerd voor het werk op de tabaksplantages.

Zegel van de Plymouth Kolonie

Aan boord van de Mayflower bevonden zich Engelse en Nederlandse kolonisten. Na een reis van vijfenzestig dagen arriveerde het schip in de Nieuwe Wereld. De zogenaamde Pilgrim Fathers landden op het uiterste puntje van het schiereiland Cape Cod waar zich nu Provincetown bevindt. De kolonisten reisden echter al snel verder en stichtten in het huidige Plymouth (Massachusetts) de Plymouth Kolonie.

Ongeveer de helft van de 102 kolonisten overleefde de eerste winter in Plymouth niet. Doordat Wampanoah-indianen hen leerden maïs te verbouwen en leerden jagen en vissen, werden de levensomstandigheden verbeterd. In Amerika herinnert het jaarlijkse Thanksgiving Day hier nog aan. Dit feest wordt al sinds 1621 gevierd toen de kolonisten en de indianen gemeenschappelijk een oogstfeest vierden.

De eerste Europese kolonisten in de Nieuwe Wereld sloten het zogenaamde Mayflowerverdrag waarin ze afspraken gezamenlijk wetten te maken die hen zouden behoeden voor barbarij. Veel van de eerste kolonisten waren zogenaamde disserters, mensen die zich niet meer verwant voelden aan de Kerk van Engeland.

Meer Amerikaanse geschiedenis
Overzicht van Boeken over de Amerikaanse geschiedenis

Het eerste Thanksgiving feest dat in 1621 werd gehouden – Jean Leon Gerome Ferris
Het eerste Thanksgiving feest dat in 1621 werd gehouden – Jean Leon Gerome Ferris

Verder op 6 september:

Vorige dag

7 september

Volgende dag

5 september