Slag bij Borodino (1812)

Slag bij Borodino – Peter von Hess, 1843

Op 7 september 1812 werd bij Borodino, een dorp zo’n honderdtwintig kilometer ten westen van Moskou, een grote slag geleverd tussen Napoleon en de Russische troepen. De slag werd gewonnen door het leger van Napoleon en is de geschiedenisboeken ingegaan als een van de keerpunten van de Napoleontische oorlog van 1812.

Onder leiding van Napoleon waren de Fransen in 1812 Rusland binnen gevallen. Aanvankelijk kreeg het leger weinig tegenstand. Het kon relatief eenvoudig het vijandelijk gebied binnentrekken. De Russen trokken zich terug en gebruikten hierbij de ’tactiek van de verschroeide aarde’: alle zaken van militaire en economische waarde (die de vijand van dienst zouden kunnen zijn) werden vernietigd. Ook werd het water vergiftigd, waardoor de Franse soldaten allerlei besmettelijke ziektes opliepen.

Napoleon werd door het gebrek aan voorraden gedwongen steeds verder Rusland binnen te trekken. Ondanks zware materiële verliezen was hij vastbesloten door te gaan naar Moskou. Hij was er van overtuigd dat hij de Russen daar tot overgave kon dwingen. In de Slag om Borodino, het voorstadje van Moskou waar het gevecht zich afspeelde, werd nipt door de Fransen gewonnen. Een week na de overwinning trok Napoleon met zijn leger Moskou binnen. Velen verwachtten dat er nu vredesonderhandelingen zouden beginnen. Het liep echter anders.

Napoleon trekt zich terug uit het brandende Moskou

De Moskouse graaf Fjodor Vasiljevitsj Rostopsjin (1763-1828) had bevel gegeven alles te vernietigen wat de Fransen van nut kon zijn en al het wapentuig mee te nemen. Vervolgens staken de Russen Moskou in brand.

Het leger van Napoleon had het hierdoor zwaar te verduren. Door de brand gingen alle voedselvoorraden en pakhuizen in vlammen op. De Fransen zagen zich al snel genoodzaakt zich terug te trekken uit Moskou. Tijdens de terugtocht kwamen manschappen van Napoleon om het leven. Van de ruim 700.000 militairen die onder bevel van Napoleon Rusland aanvielen overleefden er uiteindelijk slechts 18.000 tot 22.000. Op 18 december 1812 eindigde de tocht naar Rusland. De beroemde Slag bij Borodino en de brand van Moskou worden vaak gezien als het keerpunt in deze Napoleontische oorlog.

Lees ook: Napoleon Bonaparte (1769-1821) – Franse generaal en keizer
…en: ‘Wat een karakter tonen die barbaren’
Boek: 1812 – Napoleons fatale veldtocht naar Moskou
Boek: De hel van 1812 – Nederlanders met Napoleon op veldtocht naar Rusland

Verder op 7 september:

 • Koningin Wilhelmina
  Koningin Wilhelmina
  1191 – Derde Kruistocht: Slag bij Arsuf
 • 1809 – Vrede van Fredrikshamn: einde Finse Oorlog tussen Zweden en Rusland.
 • 1888 – Eerste gebruik van de couveuse bij een menselijke baby, Edith Eleanor McLean
 • 1898 – Eedaflegging Koningin Wilhelmina
 • 1923 – Op een internationaal politiecongres in Wenen wordt besloten tot de oprichting van Interpol.
 • 1940 – Zwaar bombardement op Londen tijdens de Slag om Engeland.
 • 1942 – Alle zilveren munten die in Nederland nog in omloop zijn worden door de bezetter uit roulatie genomen.
 • 1944 – Bij Vlissingen woedt de hevigste storm ooit in Nederland gemeten; meer dan een uur windkracht 12 met een gemiddelde snelheid van 122 km/h.
 • 1957 – Laatste Jip en Janneke-verhaal verschijnt in Het Parool.
 • 1966 – De Schipholtunnel wordt opengesteld.
 • 1966 – Johan Cruijff maakt zijn debuut voor het Nederlands voetbalelftal in het EK-kwalificatieduel tegen Hongarije (2-2).
 • 1968 – De VARA zendt de laatste aflevering uit van de serie Ja zuster, nee zuster.
Vorige dag

8 september

Volgende dag

6 september