De Amersfoorters verslepen hun Kei (1661)

Op 7 juni 1661 trekken zo’n vierhonderd inwoners van Amersfoort, op initiatief van jonkheer Everard Meyster, een enorme kei op een slee naar de Varkensmarkt. De stad dankt aan deze geschiedenis de bijnaam ‘Keistad’ en inwoners van de stad zijn lange tijd ‘keitrekkers’ genoemd. De Amersfoortse Kei weegt ruim zevenduizend kilo, heeft een hoogte van twee meter en een omtrek van ruim vijf meter.

De Amersfoortse Kei – Foto: CC/Michielverbeek

Al in de zestiende eeuw wordt melding gemaakt van een grote kei langs de weg van Amersfoort naar Utrecht. Jonkheer en dichter Everard Meyster gaat in 1661 met een aantal van zijn vrienden een weddenschap aan. Hij zal de Amersfoorters zover krijgen de enorme kei naar de stad te slepen. Vermoed wordt dat de steen bij Soesterberg lag, ongeveer zes kilometer van het centrum van Amersfoort.

De jonkheer slaagt er inderdaad in een grote groep Amersfoorters de steen te laten verslepen. Helemaal ongevaarlijk is dit niet. Eén man verliest zelfs twee benen als hij onder de kei belandt. De keitrekkers weten de kei met veel moeite naar de stad te slepen. Nadien worden ze door mensen uit omliggende dorpen nog lange tijd bespot. Veel mensen vinden het maar raar dat de Amersfoorters zoveel moeite hebben gedaan om een kei te verplaatsen.

Vanwege al die spot laat het stadsbestuur de steen enige tijd later begraven onder de Varkensmarkt. Halverwege de negentiende eeuw vinden rioolwerkers de steen, maar pas in 1903 wordt hij, op initiatief van de oudheidkundige vereniging Flehite, opgegraven. Tegenwoordig staat de kei aan de rand van het centrum van Amersfoort, op een sokkel. En de Amersfoorters zijn gewoon trots op ‘hun kei’.

Boek: ‘Bruit van d’Eem’ – Geschiedenis van Amersfoort

Verder op 7 juni:

 • Lodewijk XIV
  Lodewijk XIV
  1340 – Rotterdam krijgt stadsrechten van graaf Willem IV, graaf van Holland en Zeeland.
 • 1654 – Lodewijk XIV wordt tot koning van Frankrijk gekroond.
 • 1692 – De belangrijke havenstad Port Royal op Jamaica zakt na een aardbeving in zee.
 • 1926 – De Catalaanse architect Antoni Gaudí wordt aangereden door een tram in zijn woonplaats Barcelona. Hij sterft enkele dagen later.
 • 1944 – De Belgische koning Leopold III wordt met zijn gezin naar Duitsland gedeporteerd.
 • 1973 – Bondskanselier Willy Brandt bezoekt als eerste Duitse regeringsleider Israël.
 • 1973 – De Eemshaven wordt door koningin Juliana officieel geopend.
 • 1981 – De Israëlische luchtmacht bombardeert de Iraakse kernreactor Osirak tijdens Operatie Opera.
 • 2009 – Roger Federer wint zijn eerste Roland Garros, zijn veertiende grand slam-titel. Hij is hiermee de zesde man aller tijden die alle grand slams gewonnen heeft.
Vorige dag

8 juni

Volgende dag

6 juni