Kim Phuc wordt gefotografeerd na een napalmaanval (1972)

Het is een van de bekendste nieuwsfoto’s ooit gemaakt en een dramatisch symbool van de Vietnamoorlog: de foto van het meisje Kim Phuc dat na een napalmbombardement gillend wegrent.

im Phuc rent weg na een napalmaanval - Nick Ut /AP
im Phuc rent weg na een napalmaanval – Nick Ut /AP
Het meisje was negen jaar oud toen er op 8 juni 1972 een napalmaanval werd uitgevoerd op het dorp Trang Bang waar ze zich op dat moment bevond. Phuc vatte zelf vlam waardoor haar kleren uitvielen en samen met haar broer en nicht sloeg ze op de vlucht. De foto en de videobeelden van het naakte meisje dat samen met de andere kinderen om hulp schreeuwde, zijn de bekendste uit de Vietnamoorlog.

De bekendste foto werd gemaakt door AP-fotograaf Nick Ut. Hij won er de Pulitzer-prijs mee.

Kim Phuc liep derdegraadsverbrandingen op en lag lange tijd in een ziekenhuis. Door ziekenhuispersoneel in Saigon werd ze aanvankelijk opgegeven. De Amerikaanse correspondent Christopher Wain, die eerder gefilmd had hoe het meisje na de aanval gillend was weggerend, ontfermde zich over haar. De Amerikaan nam haar mee naar een ziekenhuis dat gespecialiseerd was in plastische chirurgie. Na zeventien operaties in veertien maanden werd Phuc ontslagen uit het ziekenhuis.

Tien jaar na de gebeurtenis werd Kim Phuc gevonden door een Duitse journalist. Nadat haar identiteit bekend was geworden, zette de Vietnamese overheid haar in als propagandamateriaal. Ze moest van de overheid stoppen met haar studie om interviews te geven. Zelfs toen ze in Cuba alsnog probeerde haar studie af te maken werd ze ook daar ingezet als propaganda-middel tegen het westen.

Nadat Phuc trouwde en op huwelijksreis ging naar Rusland, besloten zij en haar echtgenoot de media te ontvluchten. Op de terugweg stapten ze tijdens een tussenstop uit in Canada. Daar woont het echtpaar sindsdien met hun kinderen.

Boek: Het napalmmeisje – Haar leven van vuur naar vrede
Boek: Oorlog in foto’s, de Vietnamoorlog

Verder op 8 juni:

 • Mohammeds naam in kalligrafie
  Mohammeds naam in kalligrafie
  218 – Slag bij Antiochië: De 14-jarige Elagabalus verslaat met steun van de Syrische legioenen het leger van keizer Macrinus. Hij wordt later in Cappadocië geëxecuteerd.
 • 632 – Mohammed, islamitische profeet, overlijdt in Medina na een kort ziekbed en wordt opgevolgd door Aboe Bakr.
 • 1042 – Eduard de Belijder volgt zijn overleden halfbroer Hardeknoet op als koning van Engeland.
 • 1783 – De vulkaan Laki, in IJsland, begint een uitbarsting die acht maanden zal duren, en die meer dan negenduizend mensen het leven kost. Ook was dit het begin van een zevenjarige hongersnood.
 • 1914 – In Brazilië wordt de Braziliaanse voetbalbond (“Confederação Brasileira de Futebol”) opgericht.
 • 1972 – In Vietnam maakt fotograaf Nick Ut de beroemde foto van het meisje Kim Phuc dat na een napalmbombardement gillend wegrent.
 • 1986 – Kurt Waldheim wint de tweede ronde van de Oostenrijkse presidentsverkiezingen, ondanks onthullingen over zijn oorlogsverleden.

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Vorige dag

9 juni

Volgende dag

7 juni