Er wordt voor het eerst Coca-Cola verkocht (1886)

Coupon uit circa 1888 waarmee men een glas Coca-Cola kon krijgen

Op 8 mei 1886 wordt er bij Jacob’s Pharmacy in Atlanta voor het eerst Coca-Cola verkocht. Het drankje was ontwikkeld door de apotheker John Pemberton als alcoholvrij alternatief voor het destijds zeer populaire alcoholische drankje Vin Mariani, dat onder meer wijn en coca-extracten bevatte.

Pemberton vervangt de wijn door suikerstroop en gaat met zijn vaatje Coca-Cola-siroop vervolgens naar Jacob’s apotheek in Atlanta. Daar wordt het vermengd met koolzuurhoudend spuitwater en voor vijf cent per glas verkocht. De geheime formule van het drankje wordt tot op de dag van vandaag bewaard in een bankkluis in Atlanta.

John Stith Pemberton heeft overigens niet door hoeveel potentie het door hem ontwikkelde drankje heeft. Hij verkoopt zijn bedrijf stukje bij beetje aan verschillende partners. Kort voor hij in 1888 overlijdt, verkoopt hij zijn resterende aandelen in Coca-Cola aan Asa G. Candler. Deze Amerikaanse zakenman weet in de periode hierna steeds meer aandelen te verwerven en krijgt uiteindelijk de volledige controle over het merk. Van Coca-Cola maakt hij ook een sterk reclame-merk.

Lees ook: Coca-Cola-flesje viert honderdste verjaardag
Ook leuk: Het Coca-Cola kookboek

Documentaire over de geschiedenis van Coca Cola:

Verder op 8 mei:

 • Honorius
  Honorius
  413 – Keizer Honorius vaardigt een edict voor belastingverlaging uit, met name in de Italiaanse provincies Toscane, Campania, Picenum, Apulië en Calabrië. Dit vanwege de schade die de provincies hebben opgelopen, door de rooftochten van de Goten.
 • 1429 – Frankrijk verslaat Engeland nabij Orléans onder leiding van Jeanne d’Arc.
 • 1654 – Vrede van Westminster wordt ondertekend, einde van de Eerste Engels-Nederlandse Oorlog.
 • 1708 – Hardenberg brandt af als gevolg van een fout van Aaltje Kraak.
 • 1721 – Kardinaal Michelangelo dei Conti wordt gekozen tot Paus Innocentius XIII.
 • 1902 – Op Martinique barst een vulkaan uit. Gloeiend hete lava stroomt over de hellingen van de Mont Pelée naar beneden.
 • 1945 – Duitsland capituleert, waarmee de Tweede Wereldoorlog in Europa ten einde komt.
 • 1970 – Het Beatles-album Let It Be komt uit.
 • 1980 – In het Nederlandse stads- en streekvervoer wordt de strippenkaart ingevoerd als onderdeel van het nationaal tariefsysteem.
Vorige dag

9 mei

Volgende dag

7 mei