Donald Duck wordt geboren (1934)

Op 9 juni 1934 is Disney-karakter Donald Duck voor het eerst op televisie te zien. Hij debuteert in de tekenfilm The Wise Little Hen, een van de in totaal 75 Silly Symphonies van Walt Disney. Het filmpje duurt zeven minuten en 25 seconden en gaat over een hen die met haar kuikens een bezoek brengt aan Donald Duck en Peter Pig. De hen vraagt de twee of ze willen helpen bij het zaaien en oogsten van de maïs. Donald en Peter veinzen echter buikpijn om onder het werk uit te komen.

Donald Duck
Donald Duck
Donald Duck is een antropomorfe eend met oranje-gele benen, voeten en snavel. zijn volledige naam luidt Donald Fauntleroy Duck. De eend is, samen met Mickey Mouse, uitgegroeid tot het icoon van Disney. Het wekelijkse tijdschrift met stripverhalen van Walt Disney-figuren is naar hem vernoemd.

Dit weekblad, de Donald Duck, verschijnt sinds oktober 1952 in Nederland. Het blad was direct populair. In het begin putte dit blad voornamelijk uit de inmiddels aanzienlijke voorraad Amerikaanse strips. Later begon men in Nederland zelf Donald Duck-strips te maken, zoals dat ook gebeurde in andere landen waar een weekblad over de gevederde antiheld was opgericht. Daarnaast gaf het blad een impuls aan ander striptalent. Zo werden bijvoorbeeld bekende series als Douwe Dabbert (door Thom Roep en Piet Wijn) en de geschiedenisstrip Van Nul tot Nu (door Thom Roep en Co Loerakker) in de Donald Duck gepubliceerd.

Boek: Silly Symphonies – The Complete Disney Classics
Voor kinderen: Donald Duck kookboek

The Wise Little Hen

Verder op 9 juni:

 • Lodewijk XIV
  Lodewijk XIV
  721 – Slag bij Toulouse: Hertog Eudes van Aquitanië ontzet de belegerde stad Toulouse omsingeld door de Omajjaden.
 • 1660 – Huwelijk van koning Lodewijk XIV van Frankrijk en infanta Maria Theresia van Spanje in Saint-Jean-de-Luz.
 • 1756 – De vijftien koningen, keizers en regenten van Timor, Roti, Solor en Soemba tekenen een verdrag waardoor het Nederlandse gouvernement de soevereiniteit verkrijgt.
 • 1822 – Octrooi wordt toegekend aan Charles Graham voor het kunstgebit.
 • 1940 – Noorwegen capituleert voor de Duitsers.
 • 1946 – Koning Rama VIII van Thailand wordt doodgeschoten gevonden in zijn slaapkamer. Hij wordt opgevolgd door zijn broer Bhumibol als koning Rama IX.
 • 1970 – Bob Dylan ontvangt een eredoctoraat in de Muziek aan de Princeton University.
 • 2007 – Justine Henin wint voor de vierde keer Roland Garros.
Vorige dag

10 juni

Volgende dag

8 juni