Begin van het proces tegen Jeanne d’Arc (1431)

Detail van een schilderij uit de vijftiende eeuw

Op 21 februari 1431 begint het proces tegen Jeanne d’Arc. Door de inquisitie (kerkelijke rechtbank) wordt ze onder meer beschuldigd van het weglopen van huis, niet erkennen van kerkelijke autoriteit en het dragen van mannenkleren.

Het Franse boerenmeisje Jeanne d’Arc hoort, allemaal volgens de overlevering, al vanaf haar tiende stemmen. Ze zou onder meer toegesproken worden door de heiligen Catharina en Margaretha en aartsengel Michaël. Daarnaast zou zelfs God persoonlijk zo nu en dan woorden tot haar richten. Jeanne krijgt te horen dat haar land bevrijd moet worden van de Engelsen.

Jeanne d’Arc op de brandstapel – Hermann Stilke, 1843
Jeanne d’Arc reist naar Karel VII van Frankrijk en vraagt hem of hij troepen wil sturen naar Orléans. Deze stad wordt dan namelijk belegerd door de Engelsen. Nadat Karel VII troepen vrijgemaakt heeft, reist Jeanne d´Arc naar Orléans. Gehuld in mannenkleding weet ze de Engelsen te verslaan. Al snel gaan er verhalen rond over ‘het meisje van zeventien dat de Engelsen bij Orléans versloeg’.

Enige tijd later overtuigt ze Karel VII ervan om naar Reims te gaan om zich daar tot koning te laten kronen. Een bijzonder verzoek, omdat Reims op dat moment nog bezet wordt door de Engelsen. Reims wordt echter zonder veel moeite heroverd en op 17 juli 1429 wordt Karel VII officieel tot koning gekroond.

Hierna houden de militaire successen van Jeanne d’Arc op. In 1430 wordt Jeanne d’Arc in Compiègne gevangen genomen door de Bourgondiërs. Zij verkopen haar vervolgens aan de Engelsen die erop gebrand zijn haar te veroordelen voor ketterij. In februari 1431 verschijnt Jeanne d’Arc in Rouen voor de inquisitie. Ze wordt onder meer beschuldigd van het weglopen van huis, niet erkennen van kerkelijke autoriteit en het dragen van mannenkleren. Op 30 mei 1431 belandt de Franse boerendochter op een brandstapel in Rouen.

Lees ook: Jeanne d’Arc (ca. 1412-1431) – Nationale heldin van Frankrijk
…en: Standvastig en van het vuur niet bang (vertaling van het proces)
Boek: Jeanne d’Arc – Larissa Juliet Taylor
Boek: Jeanne d’Arc (1412-1431) – De maagd van Orléans

Verder op 21 februari:

 • Anna Paulowna
  Anna Paulowna
  1811 – Ontdekking van chloor wereldkundig gemaakt door Humphry Davy.
 • 1816 – Kroonprins Willem, de latere Koning Willem II trouwt met Anna Paulowna, een dochter van Tsaar Paul I van Rusland.
 • 1848 – Karl Marx publiceert het Manifest van de Communistische Partij.
 • 1852 – Oprichting van de Vereeniging ten behoeve der Arbeidersklasse te Amsterdam, de eerste woningbouwvereniging van Nederland
 • 1907 – De veerboot SS Berlin breekt tijdens een storm in twee stukken op de pier van Hoek van Holland. 128 mensen komen om. Slechts zestien personen overleven de ramp.
 • 1916 – Begin van de Slag om Verdun.
 • 1953 – Francis Crick en James Watson ontdekken de structuur van het DNA-molecuul.
 • 1960 – Fidel Castro nationaliseert alle bedrijven in Cuba.
 • 1990 – In het Groningse Beerta wordt een driejarig meisje zodanig door een pitbull toegetakeld dat zij eraan overlijdt.
Vorige dag

22 februari

Volgende dag

20 februari