Invasie in de Varkensbaai (1961)

Life Magazine over de mislukte invasie in de Varkensbaai

Op 17 juli 1961 landden 1511 Cubaanse ballingen, vervoerd door Amerikaanse schepen en gedekt door Amerikaanse vliegtuigen, in de Cubaanse Varkensbaai. De plannen voor de militaire landing waren echter uitgelekt en daardoor kon de inval in korte tijd door het regime van Fidel Castro afgeslagen worden.

Nadat Fidel Castro met zijn revolutionaire beweging in 1959 de macht op Cuba heeft overgenomen, waren duizenden liberale Cubanen het land ontvlucht. Velen van hen gingen naar de Verenigde Staten en daar waren veel bedrijven geraakt door de machtswisseling in Cuba. Fidel Castro had kort na zijn aantreden namelijk veel Amerikaanse bedrijven op het eiland genationaliseerd en boeren grote stukken genationaliseerde grond toegewezen.

De CIA ontwikkelde in het geheim een plan om een groep gevluchte Cubanen te ondersteunen tijdens een inval in Cuba. Dit plan was eerder goedgekeurd door president Dwight Eisenhouwer, maar in 1961 was John F. Kennedy inmiddels president van de Verenigde Staten. Deze president was erg bang dat de invasie zou zorgen voor een nog slechtere relatie met de Sovjet-Unie. Mede hierdoor wees hij kort voor de operatie een belangrijke onderdeel van het invasie-plan, het bombarderen van verschillende Cubaanse militaire vliegvelden, van de hand. Het verkleinde de kans op een militaire overwinning.

Nadat er op 17 juli 1961 ruim vijftienhonderd Cubaanse ballingen in de Varkensbaai waren gedropt, bleek het verzet van de Cubanen veel groter dan verwacht. De Cubaanse geheime dienst had lucht gekregen van het plan, onder meer door waarschuwingen van de Russische KGB.

Honderden ballingen werden door de troepen van Castro gevangen genomen en tientallen werden er geëxecuteerd. Ruim anderhalf jaar later konden de overgebleven ballingen, in ruil voor 53 miljoen dollar aan voedsel en medicijnen, naar de Verenigde Staten terugkeren.

Bekijk ook: De Koude Oorlog (1945-1991) – Samenvatting & Tijdlijn
Overzicht van boeken over de Koude Oorlog

Verder op 17 juli:

  • Leopold I
    Leopold I
    1831 – Koning Leopold I komt naar België.
  • 1871 – Op de Académie des Sciences in Parijs stelt Zénobe Gramme zijn eerste dynamo voor. Deze dynamo was het vertrekpunt van de moderne elektrische industrie.
  • 1936 – Begin van de Spaanse Burgeroorlog met een muiterij in Marokko.
  • 1945 – Schilder Han van Meegeren wordt gearresteerd wegens het onder de naam Vermeer verkopen van eigen schilderwerken, waaronder Emmausgangers aan museum Boymans.
  • 1951 – Prins Boudewijn wordt Koning der Belgen.
  • 1951 – Wim van Est vertrekt als eerste Nederlander ooit in de Gele Trui tijdens de Tour de France. De vreugde duurt niet lang: de wielrenner komt ten val.
  • 1954 – Herverkiezing van Theodor Heuss als bondspresident van West-Duitsland.
  • 1959 – Mary Leakey vindt de oudst bekende, menselijke schedel in Tanzania.
  • 1968 – In Londen gaat de Beatles-tekenfilm Yellow Submarine in première.
  • 1993 – Ruud Lubbers is de langstzittende premier uit de Nederlandse geschiedenis.
  • 2014 – Een Boeing van Malaysia Airlines, met vluchtnummer MH17, stort neer boven het Oost-Oekraïense dorp Hrabove, na te zijn geraakt door een luchtdoelraket. Geen van de 298 inzittenden, waaronder 193 Nederlanders en 4 Belgen, overleven de ramp.
Vorige dag

18 juli

Volgende dag

16 juli