Albert Schweitzer wordt geboren (1875)
Op 14 januari 1875 wordt de Duitse arts, filosoof en zendeling Albert Schweitzer geboren. In 1952 ontvangt hij de Nobelprijs voor de Vrede.
Albert Schweitzer wordt geboren in Kaysersberg, een klein plaatsje in de Duitse Elzas dat tegenwoordig onderdeel uitmaakt van het Franse Haut-Rhin-departement. Hij studeert onder meer filosofie en theologie aan de Universiteit van Straatsburg, Berlijn en Parijs en later studeert hij ook nog muziek bij de beroemde organist Charles-Marie Widor.
In 1900 wordt Schweitzer hulpprediker in de St. Nicolaikirche in Straatsburg en vijf jaar later besluit hij nog een studie te doen. De Duitser begint dan aan een studie medicijnen. Schweitzer heeft namelijk besloten dat hij zijn leven wil wijden aan het ´welzijn van de mensheid´ en is van plan na zijn studie te gaan werken in Afrika. Na zijn studie te hebben voltooid vertrekt hij in 1913 inderdaad, samen met zijn vrouw, naar Lambaréné in Gabon. Hij bouwt daar een ziekenhuis van waaruit hij duizenden mensen behandelt.
Tijdens de Eerste Wereldoorlog wordt hij als Duitser op Frans grondgebied krijgsgevangen gemaakt en moet hij enige tijd stoppen met zijn werk. In 1917 wordt de arts samen met zijn vrouw als krijgsgevangene geïnterneerd in Frankrijk.
Na de oorlog werkt Schweitzer enige tijd in een burgerziekenhuis in Straatsburg en wordt hij weer predikant maar wat later keert hij terug naar Lambaréné. De arts zamelt onder meer met spreekbeurten en orgelconcerten geld in voor zijn ziekenhuis in Gabon. Zijn werk in Afrika, maar ook zijn filosofische publicaties, worden steeds bekender. In 1952 ontvangt Schweitzer de Nobelprijs voor de Vrede. Het aan deze prijs verbonden geld besteedt hij aan de bouw van een apart dorp voor leprapatiënten, het ‘Village de Lumière’.
Boek: Albert Schweitzer. Een pionier in het oerwoud
Verder op 14 januari:
-
1501 – Maarten Luther begint zijn studie aan de universiteit in Erfurt.
- 1506 – De Fransman Felice de Fredi herontdekt de Laocoöngroep als hij aan het spitten is in zijn wijngaard. De Laocoöngroep is een marmeren beeldengroep uit 40 – 20 v.Christus die volgens Plinius werd gemaakt door Hagesander, Polydorus en Athenodorus van Rodos.
- 1814 – Zweden en het koninkrijk Denemarken ondertekenen de Vrede van Kiel – Denemarken verliest daarbij Noorwegen
- 1903 – In Amsterdam breekt een spoorwegstaking uit.
-
1914 – Uitvinder Henry Ford introduceert de lopende band.
- 1948 – De Nederlandse Ans van Dijk wordt als eerste en enige vrouw na de Tweede Wereldoorlog geëxecuteerd. Ze is ter dood veroordeeld vanwege het verraad van onderduikers tijdens de oorlog.
- 1954 – De Amerikaanse actrice Marilyn Monroe trouwt met honkballer Joe DiMaggio.
- 1985 – De Israëlische regering-Peres besluit tot terugtrekking (in drie fases) uit Libanon.