Albert Schweitzer wordt geboren (1875)

Op 14 januari 1875 wordt de Duitse arts, filosoof en zendeling Albert Schweitzer geboren. In 1952 ontvangt hij de Nobelprijs voor de Vrede.

Albert Schweitzer wordt geboren in Kaysersberg, een klein plaatsje in de Duitse Elzas dat tegenwoordig onderdeel uitmaakt van het Franse Haut-Rhin-departement. Hij studeert onder meer filosofie en theologie aan de Universiteit van Straatsburg, Berlijn en Parijs en later studeert hij ook nog muziek bij de beroemde organist Charles-Marie Widor.

Beeld van Albert Schweitzer in Deventer
Beeld van Albert Schweitzer in Deventer (CC BY 3.0 – G. Lanting – wiki)

In 1900 wordt Schweitzer hulpprediker in de St. Nicolaikirche in Straatsburg en vijf jaar later besluit hij nog een studie te doen. De Duitser begint dan aan een studie medicijnen. Schweitzer heeft namelijk besloten dat hij zijn leven wil wijden aan het ´welzijn van de mensheid´ en is van plan na zijn studie te gaan werken in Afrika. Na zijn studie te hebben voltooid vertrekt hij in 1913 inderdaad, samen met zijn vrouw, naar Lambaréné in Gabon. Hij bouwt daar een ziekenhuis van waaruit hij duizenden mensen behandelt.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog wordt hij als Duitser op Frans grondgebied krijgsgevangen gemaakt en moet hij enige tijd stoppen met zijn werk. In 1917 wordt de arts samen met zijn vrouw als krijgsgevangene geïnterneerd in Frankrijk.

Na de oorlog werkt Schweitzer enige tijd in een burgerziekenhuis in Straatsburg en wordt hij weer predikant maar wat later keert hij terug naar Lambaréné. De arts zamelt onder meer met spreekbeurten en orgelconcerten geld in voor zijn ziekenhuis in Gabon. Zijn werk in Afrika, maar ook zijn filosofische publicaties, worden steeds bekender. In 1952 ontvangt Schweitzer de Nobelprijs voor de Vrede. Het aan deze prijs verbonden geld besteedt hij aan de bouw van een apart dorp voor leprapatiënten, het ‘Village de Lumière’.

Boek: Albert Schweitzer. Een pionier in het oerwoud

Verder op 14 januari:

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Vorige dag

15 januari

Volgende dag

13 januari