De Amerikanen testen de atoombom (1945)

Trinity Test
Trinity Test
Voordat de atoombom op Hiroshima werd gegooid, had er een test plaatsgevonden in de Nevada-woestijn. Medewerkers van het zogenaamde Manhattan Project wilden weten hoe de atoombom precies zou exploderen en welke impact hij had.

De testbom, genaamd Trinity, werd op een stalen toren in de woestijn bevestigd en op 16 juli 1945 tot ontploffing gebracht.

De explosie was enorm. De kracht werd geschat op 19.000 ton TNT. Veel meer dan verwacht. Tot dan toe hadden zware bommen een kracht van 20 ton TNT.

Na de Trinity Test ging het project door. Uiteindelijk zou de atoombom gebruikt worden om het einde van de Tweede Wereldoorlog in de Pacific te versnellen. Op 6 augustus 1945 werd de eerste atoombom, liefkozend Little Boy genoemd, op de Japanse stad Hiroshima gegooid. De bom doodde in één klap 78.000 mensen. Drie dagen later werd er een tweede atoombom op de Japanse stad Nagasaki gegooid.

Lees ook: De wereld maakt kennis met de atoombom
Overzicht van boeken over de Tweede Wereldoorlog

De Trinity-explosie, 16 miliseconde na de detonatie
De Trinity-explosie, 16 miliseconde na de detonatie

Verder op 16 juli:

 • Jan van Schaffelaar
  Jan van Schaffelaar
  622 – Mohammed emigreert met zijn volgelingen naar Medina en sticht een moslimgemeenschap. Begin van de islamitische jaartelling.
 • 1212 – De slag bij Las Navas de Tolosa, de beslissende slag van de Reconquista, vindt plaats. Daarbij verslaan christelijke legers, verzameld door koning Alfons VIII van Castilië, de Moorse Almohaden.
 • 1482 – Jan van Schaffelaar springt van de door Hoeken belegerde toren van Barneveld
 • 1900 – Ray Ewry wint bij de Olympische Spelen in Parijs op één dag drie gouden medailles bij het springen uit stand. Dit zijn de eerste van in totaal tien medailles die hij bij verschillende Olympische Spelen zal winnen.
 • 1935 – Ingebruikname van de eerste parkeermeters.
 • 1951 – Troonsafstand van koning Leopold III der Belgen.
 • 1957 – De eerste supersonische transcontinentale vlucht van Californië naar New York in 3 uur, 23 minuten en 8 seconden door John Glenn.
 • 1965 – Opening van de Mont Blanctunnel tussen Frankrijk en Italië.
 • 1990 – De Sovjetdeelstaat Oekraïne wordt door zijn parlement soeverein verklaard.
Vorige dag

17 juli

Volgende dag

15 juli