Adolphe Sax krijgt patent op de saxofoon (1846)

Een naar Adolphe Sax vernoemde saxofoon

De Belgische instrumentenbouwer Adolphe Sax ontvangt op 17 mei 1846 patent op zijn beroemdste uitvinding: de saxofoon. Het instrument is ook naar de Belg vernoemd.

Adolphe Sax

Adolphe Sax werd op 6 november 1814 geboren in Dinant in Wallonië. Het bouwen van instrumenten had hij niet van een vreemde. Zijn vader, Charles-Joseph Sax, werd als instrumentenbouwer onder meer bekend vanwege enkele belangrijke veranderingen die hij aanbracht aan de hoorn. Zijn zoon Adolphe begon ook al op jonge leeftijd met het bouwen van instrumenten. Zo deed hij op 15-jarige leeftijd bijvoorbeeld mee aan een wedstrijd waarbij hij een fluit en een klarinet bouwde.

Sax slaagde erin verschillende bestaande instrumenten te verbeteren. In 1841 verhuisde hij naar Parijs en daar ontwierp hij een reeks nieuwe instrumenten, onder meer de op de bugel gebaseerde saxhoorn. Zijn belangrijkste uitvinding deed hij ook in deze periode: de saxofoon. In 1842 schreef de bekende componist Hector Berlioz al lovend over deze uitvinding, maar Sax vroeg pas in 1846 patent aan op het instrument dat naar hem werd vernoemd.

Zie ook de lijst van uitvindingen

Video over de uitvinding van de saxofoon

Verder op 17 mei:

 • Jupiter
  Jupiter
  1630 – De Italiaanse astronoom Niccolò Zucchi ontdekt de ringen om de planeet Jupiter.
 • 1642 – De stad Montreal wordt gesticht onder de naam Ville Marie. Het is de derde nederzetting in de kolonie Nieuw-Frankrijk.
 • 1920 – Het eerste verkeersvliegtuig landt op Schiphol.
 • 1940 – De Duitsers bombarderen Middelburg waarop Zeeland, drie dagen na de rest van Nederland, capituleert.
 • 1943 – Tweede Wereldoorlog: 617 squadron van de Royal Air Force breekt met Operatie Chastise twee dammen in het Duitse Ruhrgebied.
 • 1954 – Het Amerikaanse Hooggerechtshof geeft een arrest in de zaak Brown vs. The Board of Education waardoor de Amerikaanse middelbare scholen gedesegregeerd worden.
 • 1957 – Massabijeenkomst bij het Lincoln Memorial te Washington. Sprekers onder anderen dr. Martin Luther King jr.
 • 1978 – In ‘s-Hertogenbosch wordt de eerste glasbak van Nederland geplaatst.
 • 1990 – De WHO schrapt homoseksualiteit uit de lijst van geestesziekten.
Vorige dag

18 mei

Volgende dag

16 mei