Eind van muziekfestival Woodstock (1969)

Woodstock 1969

In augustus 1969 werd in Amerika een wereldberoemd muziekfestival gehouden: Woodstock. Tijdens deze eerste editie van het festival kwamen, onder het motto three days of peace and music, meer dan 400.000 mensen samen op een weide in Bethel, een plaatsje in de buurt van Woodstock. Op 18 augustus kwam er een eind aan drie dagen vol muziek, seks en rock & roll.

Poster voor Woodstock
Poster voor Woodstock
Het festival was georganiseerd door John Roberts, Joel Rosenman, Artie Kornfeld en Michael Lang. Aanvankelijk was het de bedoeling het festival in Wallkill te houden, een stadje ongeveer honderd kilometer verwijderd van New York. Juli 1969 bleek echter dat het festival daar niet gehouden kon worden. Inwoners van het plaatsje hadden met succes geprotesteerd tegen de komst van het muziekfestijn. Veel bands waren echter al geboekt en in allerijl moest uitgeweken worden naar een andere locatie. De organisatoren sloten een deal met melkveehouder Max Yasgur. Voor een bedrag van 75.000 dollar kon gebruik gemaakt worden van 2,4 vierkante kilometer van zijn land in Bethel.

Men ging er van uit dat er ongeveer 200.000 mensen naar het festival zouden komen, maar dat werden er veel meer. Het uiteindelijke bezoekersaantal kwam ruim boven de 400.000 uit. De bezoekers kregen in totaal 32 acts voorgeschoteld.

Vrede, muziek en modder

De organisatoren kozen voor het motto three days of peace and music en Woodstock verliep ook behoorlijk rustig. Er waren weinig gewelddadigheden en opstootjes. Gezien het feit dat de organisatie niet berekend was op de enorme toeloop kan dat opvallend genoemd worden. Wegen in de omgeving van het festivalterrein raakten verstopt en het leger werd gevraagd de menigte aan brood en water te helpen.

Aan het motto ‘vrede en muziek’ had het woord modder toegevoegd kunnen worden. Het was slecht weer.

Het was niet erg goed weer tijdens de eerste editie van Woodstock – Foto: Mark Goff

Meer dan een muziekfestival

Woodstock 1969 was meer dan alleen een muziekfestival. Twee jaar na de beroemde Summer of Love (1967) waarbij veel hippies zich, onder meer uit protest tegen de oorlog in Vietnam, in San Francisco hadden verenigd, was Amerika nog altijd in oorlog. De Vietnam-oorlog escaleerde en wie naar het nieuws keek zag vooral veel beelden van demonstraties en oorlogsgeweld voorbij komen. De protestliederen vonden een groot publiek. Jimi Hendrix bracht uit protest tegen de Amerikaanse Vietnampolitiek een beroemd geworden parodie op het Amerikaanse volkslied. Woodstock werd een manier om gezamenlijk uitdrukking te geven aan de onvrede. Het kon anders, meenden veel hippies.

Jimi Hendrix was zeker niet de enige die een beroemd geworden optreden gaf op Woodstock. Enkele andere namen die acte de presence gaven zijn The Who, Joe Cocker, Melanie, Joan Baez, Santana en Crosby, Stills, Nash & Young.

Bob Dylan die in de buurt van het festivalterrein woonde speelde in 1969 overigens niet op Woodstock. Hij zou onderhandelingen met de organisatoren hebben afgebroken toen zijn zoon ziek werd. Volgens een andere lezing vroeg hij te veel geld waardoor de organisatoren afhaakten.

Meer muziekgeschiedenis
DVD: Woodstock – The Director’s Cut

Joe Cocker tijdens Woodstock 1969

Verder op 18 augustus:

 • Napoleon
  Napoleon
  1811 – Bij keizerlijk decreet beveelt de Franse keizer Napoleon een ieder in Nederland die nog geen geslachtsnaam heeft binnen een jaar een geslachtsnaam aan te nemen.
 • 1868 – De Britse astronoom Norman Lockyer ontdekt helium op de zon.
 • 1941 – De eerste tweehonderd gevangenen komen aan in kamp Amersfoort. Het is een groep communisten die eerder waren geïnterneerd in kamp Schoorl.
 • 1947 – Op een marinescheepswerf in Cádiz, Spanje, ontploft een munitieloods. 147 personen komen om het leven. Talloze huizen en gebouwen worden verwoest.
 • 1960 – De eerste anticonceptiepil komt op de markt.
 • 1983 – Orkaan Alicia veroorzaakt veel schade en 22 doden in Texas.
 • 1996 – PSV wint de eerste editie van de Johan Cruijff Schaal door Ajax met 3-0 te verslaan.
 • 2007 – De televisiezender RTL 8 wordt gelanceerd.
Vorige dag

19 augustus

Volgende dag

17 augustus