De New York Times komt voor het eerst uit (1851)

Eerste editie van de New York Times

Op 18 september 1851 verscheen de eerste editie van de New York Times. De krant werd opgericht door Henry J. Raymond en George Jones en heette aanvankelijk The New-York Daily Times.

Zes jaar na oprichting kreeg de krant zijn huidige naam en eind negentiende eeuw werd de krant overgenomen door Adolph S. Ochs, een zoon van Duits-Joodse immigranten. De New York Times groeide uit tot een van de belangrijkste Amerikaanse kranten en werd ook internationaal gezaghebbend.

Yellow Press

De krant ondervond vanaf eind negentiende eeuw wel veel concurrentie van de zogenaamde yellow press, een benaming voor goedkopere kranten die op een massaal publiek waren afgestemd en erg veel voor sensatie gingen.

De ‘yellow kid’ van Richard F. Outcault

De naam voor deze stroming, die vandaag de dag ook vaak riooljournalistiek wordt genoemd, is afkomstig van het stripverhaal The yellow kid van Richard F. Outcault. Deze stripserie verscheen vanaf 1895 in de New York World, een concurrent van de New York Times.

Vanwege de yellow press had de krant enige tijd te kampen met een teruglopende oplage. In de strijd tegen de goedkopere sensatiekranten ontstond ook de leus die vandaag de dag nog altijd gebruikt wordt: All the news that’s fit to print. Na de Tweede Wereldoorlog verscheen New York Times in Europa met een dagelijkse internationale editie. In 1966 ging die op in de International Herald Tribune.

Bijnamen van de krant zijn The Old Gray Lady (de oude grijze dame) en The Times. Momenteel verschijnt de krant in een oplage van ruim 1,1 miljoen.

Verder op 18 september:

  • Nerva
    Nerva
    96 – Nerva wordt Romeins keizer.
  • 324 – Slag bij Chrysopolis: Keizer Constantijn de Grote behaalt bij Chrysopolis (Turkije) een beslissende overwinning op Licinius. Constantijn wordt alleenheerser over het Romeinse Rijk.
  • 335 – Flavius Dalmatius, neef van Constantijn I, wordt benoemd tot Caesar. Hij krijgt het bestuur over Achaea, ThraciĆ« en MacedoniĆ«.
  • 1692 – Aardbeving bij Verviers met een magnitude van 6,3 op de schaal van Richter.
  • 1944 – Bevrijding van Eindhoven door Britse grond- en Amerikaanse luchtlandingstroepen
  • 1975 – Patty Hearst wordt gearresteerd na een jaar op de lijst van meest gezochte personen van de FBI te hebben gestaan.
Vorige dag

19 september

Volgende dag

17 september