Begin van de Slag om Iwo Jima (1945)

Foto: US Navy

Op 19 februari 1945 begint de Slag om Iwo Jima. Er landen op deze dag zo’n dertigduizend Amerikaanse mariniers op het Japanse eiland.

Landing op Iwo Jima / Foto: US Navy

Op het eiland Iwo Jima vinden aan het eind van de Tweede Wereldoorlog hevige gevechten tussen Amerikanen en Japanners plaats. Voor de geallieerden is dit dorre vulkanische eiland van groot belang. De Japanners gebruiken het eiland namelijk onder meer als radarwachtpost en als basis voor jachtvliegtuigen. Als de Amerikanen het eiland veroveren kregen ze in een keer de beschikking over drie op het eiland gelegen vliegvelden. Vanaf die vliegvelden kunnen belangrijke Japanse eilanden en steden gebombardeerd worden.

Het Japanse eiland, met een oppervlakte van iets meer dan twintig vierkante kilometer, wordt verdedigd door 22.000 Japanners, geleid door luitenant-generaal Tadamichi-Kuribayashi. Het eiland ligt vol met mijnen en voor de Amerikaanse mariniers is er in de eerste periode na de landing nauwelijks ergens beschutting te vinden. Iwo Jima wordt centimeter voor centimeter veroverd. Na drie dagen hijsen mariniers op de berg Suribachi de Amerikaanse vlag. Associated Press-fotograaf Joe Rosenthal maakt er een van de beroemdste foto’s van de Tweede Wereldoorlog.

Pas op 26 maart 1945 is het eiland volledig in Amerikaanse handen. De strijd kostte bijna zevenduizend Amerikanen het leven. Aan Japanse zijde sneuvelden 21.570 soldaten.

Meer Tweede Wereldoorlog
Meer Amerikaanse geschiedenis
Boek: World War II Veterans Remember the Greatest Battle of the Pacific

Raising The Flag At Iwo Jima

Verder op 19 februari:

 • Fonograaf
  Fonograaf
  607 – Bonifatius III wordt Paus.
 • 1674 – Engeland en Nederland tekenen de Vrede van Westminster. Een onderdeel van deze overeenkomst was dat de kolonie Nieuw-Amsterdam onder Engels gezag komt. Zij hernoemen het New York.
 • 1878 – De fonograaf wordt geoctrooieerd door Thomas Edison.
 • 1937 – Koningin Wilhelmina ondertekent een Koninklijk Besluit waarin staat dat rood, wit en blauw de kleuren van de vlag van het Koninkrijk der Nederlanden zijn.
 • 1946 – Eerste uitzending van het AVRO-radioprogramma Arbeidsvitaminen.
 • 1947 – De vlag van Drenthe wordt aangenomen.
 • 2006 – Marianne Timmer wint na acht jaar weer de gouden medaille op de 1000m schaatsen tijdens de Olympische Winterspelen in Turijn
 • 2008 – Fidel Castro kondigt zijn aftreden aan als president van Cuba.
Vorige dag

19 februari

Volgende dag

18 februari