De overgave van Japan wordt ondertekend (1945)
Op 2 september 1945 werd de overgave van Japan ondertekend aan boord van het Amerikaanse slagschip USS Missouri. Met die ondertekening kwam er definitief een eind aan de Tweede Wereldoorlog.
Begin augustus dwongen de Amerikanen de Japanners op de knieën door atoombommen te gooien op de Japanse steden Hiroshima en Nagasaki. Tienduizenden mensen kwamen hierbij om het leven. Op 15 augustus capituleerden de Japanners. Ze beseften dat tegen de atoombom niet te vechten was.
De onvoorwaardelijke overgave werd op 2 september 1945 officieel ondertekend. Namens de geallieerden werd de overgave ondertekend door generaal Douglas MacArthur. De generaal hield aan boord van het schip ook een toespraak. Hij zei onder meer:
It is my earnest hope—indeed the hope of all mankind—that from this solemn occasion a better world shall emerge out of the blood and carnage of the past, a world founded upon faith and understanding, a world dedicated to the dignity of man and the fulfillment of his most cherished wish for freedom, tolerance, and justice.
MacArthur werd opperbevelhebber van de bezettingsmacht. Twee weken na de ondertekening van de overgave liet hij zich fotograferen met de Japanse keizer Hirohito. De Amerikaan was veel langer dan Hirohito waardoor de keizer er wat nietig uitzag. De foto schokte de Japanners, maar desondanks moesten alle kranten de foto verplicht afdrukken. Alle Japanners moesten weten dat de keizer verslagen was.
MacArthur wilde overigens dat Hirohito aan zou blijven als keizer en niet voor een rechtbank verantwoording zou moeten afleggen voor zijn daden. Volgens de Amerikaanse generaal zou dat het land destabiliseren en voer voor de communisten in China en Rusland maken. Verschillende Japanse legerleiders moesten na de oorlog wel voor het gerecht verschijnen en werden veroordeeld tot lange gevangenisstraffen en soms zelfs tot de doodstraf. Hirohito bleef dit lot bespaard.
Lees ook: Hirohito (1901-1989) – Keizer van Japan tijdens de Tweede Wereldoorlog
Overzicht van boeken over de Tweede Wereldoorlog
Verder op 2 september:
- 31 v.Chr. – Slag bij Actium: Octavianus verslaat de Romeinse vloot van Marcus Antonius en Cleopatra VII.
- 1192 – Ontmoeting tussen Richard Leeuwenhart en de veldheer Saladin tijdens de Derde Kruistocht.
- 1645 – Eerstesteenlegging voor de Sael van Oranje, die later zou uitgroeien tot Paleis Huis ten Bosch.
- 1666 – Grote brand van Londen waarbij een groot gedeelte van Londen afbrandt.
- 1939 – In de Citroënfabriek in Frankrijk rolt de eerste 2pk van de band.
- 1967 – Doop van Prins Willem-Alexander der Nederlanden in de Grote of Sint Jacobskerk in Den Haag.
- 1944 – Tweede Wereldoorlog: Anne Frank en haar familie worden op de laatste transporttrein van Kamp Westerbork naar Auschwitz gezet. Drie dagen later komen ze aan.
- 1952 – Kabinet-Drees II volgt Kabinet-Drees I op (zie ook: Willem Drees)
- 1990 – Het Verdrag inzake de Rechten van het Kind, goedgekeurd op 20 november 1989, wordt van kracht.