De Visigoten plunderen Rome (410)

Plundering van Rome door Alarik I

Onder leiding van Alarik I plunderen en bezetten de Visigoten op 24 augustus van het jaar 410 de stad Rome. De val van Rome maakte op het gehele Romeinse Rijk een diepe indruk. Het was voor het eerst sinds de Gallische inval van 390 voor Christus dat de stad door niet-Romeinse troepen werd bezet.

Alarik I werd rond 370 na Christus geboren op het eiland Peuke aan de Donau. Als strijder vocht hij aanvankelijk tegen de Romeinen in Thracië. Hier kwam een einde aan toen hij in 394 een verdrag sloot met de Oost-Romeinse keizer Theodosius I die hij vervolgens bijstond bij de verovering van het westelijke deel van het rijk. Na de dood van Theodosius in januari 395 gingen de Visigoten op zoek naar een nieuwe woonplaats, verlieten ze Thracië en reisden ze naar Macedonië en Griekenland waar ze een spoor van verwoesting achterlieten. In deze periode werd Alarik door zijn volk tot koning gekozen.

De verovering van Rome in 410

Alarik I had erop gerekend een hoge functie te krijgen na de dood van Theodosius I. In plaats daarvan stuurde opperbevelhebber en regent Flavius Stilicho de Visigoten terug naar hun oorspronkelijke woongebieden in Moesie. Alarik ging hier niet mee akkoord. Na zijn reizen door Macedonië en Griekenland viel hij in 401 het Romeinse Rijk binnen. Troepen van Flavius Stilicho dreven hem toen echter terug naar Illyrië (de Adriatische kuststrook).

Alarik gaf niet op en viel het Romeinse Rijk in 409 na Christus opnieuw binnen. Met zijn manschappen slaagde hij er in 410 in Rome te plunderen en te bezetten. Na drie dagen verliet Alarik I de stad vanwege problemen met de voedselvoorziening. Hij trok zuidwaarts en bereidde in het zuiden van het huidige Italië een overtocht naar Afrika voor. Zover kwam het echter niet. De koning van de Visigoten overleed bij Cosenza en werd in de bedding van de rivier de Busento begraven, samen met een deel van zijn schatten. Eeuwenlang werd gezocht naar het graf van Alarik I, de man die Rome wist te bezetten. Gevonden is het graf tot op de dag van vandaag echter niet. Het volk van Alarik trok na de dood van hun koning naar Gallië.

Lees ook: Alarik I
Meer Romeinse Rijk
Boek: Zeven levens van Rome – Een cultuurgeschiedenis van de eeuwige Stad

Verder op 24 augustus:

 • Vesuvius
  Vesuvius
  79 – Een grote uitbarsting van de Vesuvius verwoest Pompeï en Herculaneum.
 • 394 – Op de Poort van Hadrianus in Philae (Aswan) worden de laatst dateerbare hiërogliefen inscripties aangebracht.
 • 1511 – Malakka wordt bezet door de Portugezen.
 • 1930 – De IJzertoren, langs de Belgische rivier de IJzer, wordt ingewijd.
 • 1991 – Het Oekraïense parlement roept de onafhankelijk uit.
 • 1995 – Microsoft Windows 95 wordt op de markt gebracht.
 • 2004 – Twee Tsjetsjeense vrouwen laten bijna gelijktijdig bommen ontploffen in twee verschillende vliegtuigen in Zuid-Rusland, waarbij 89 mensen om het leven komen.
 • 2005 – Leanne van den Hoek wordt als eerste vrouw bevorderd tot generaal bij de Koninklijke Landmacht.
 • 2011 – Steve Jobs treedt af als CEO van Apple Inc., Tim Cook wordt de opvolger van Steve Jobs
 • 2011 – Het Nederlands voetbalelftal bereikt de eerste plaats op de FIFA-wereldranglijst. Dit voor de eerste keer sinds de oprichting van de lijst in 1992.
Vorige dag

25 augustus

Volgende dag

23 augustus