De ‘Pony Express’ houdt op te bestaan (1861)

Amerikaanse postzegel ter herinnering aan de ‘Pony Express’

Op 26 oktober 1861 wordt bekendgemaakt dat de Pony Express er mee op houdt. Anderhalf jaar eerder was de beroemde postverbinding ingesteld door de ondernemers William H. Russell, Alexander Majors en William B. Waddell. In deze periode was communicatie tussen het westen en oosten van Amerika nog erg moeilijk.

De Pony Express was het eerste snelle transportmiddel voor kleine goederen en post over het Noord-Amerikaanse continent. Poststukken konden in tien dagen tijd van St. Joseph in Missouri naar Sacramento, bij de kust van de Stille Oceaan, worden vervoerd. Veel sneller dan de postkoets.

Geïllustreerde route – William Henry Jackson, 1861
Geïllustreerde route – William Henry Jackson, 1861

Ruiters die dienst namen bij de Pony Express konden om de tien mijl gebruikmaken van een wisselstation. Hier werden de rijdieren verwisseld zodat ze op volle kracht door konden galopperen.

Orphans preferred

‘Orphans preferred’

Werken voor de Pony Express was voor lang niet iedereen weggelegd. Vanwege de grote gevaren werd er specifiek gevraagd om jonge, moedige ruiters. In een beroemde advertentie richtte men zich specifiek tot weeskinderen want voor hen was het werk kennelijk uitermate geschikt:

Wanted: Young, skinny, wiry fellows not over eighteen. Must be expert riders, willing to risk death daily. Orphans preferred.

De bekendste ruiter van de Pony Express is ongetwijfeld William Cody (1846-1917), beter bekend als Buffalo Bill. Hij werkte in 1860 voor de avontuurlijke transportdienst. Later maakte hij naam tijdens verschillende Indiaanse oorlogen. Echt beroemd werd hij met zijn Wild west show, waarmee hij door Amerika en Europa reisde. Op 26 oktober 1861 werd het einde van de Pony Express aangekondigd. Twee dagen eerder was Salt Lake City via de transcontinentale telegraafdienst verbonden met Omaha, Nebraska and Sacramento, California.

Meer Amerikaanse geschiedenis

https://youtu.be/y1R-GeEd95c

Verder op 26 oktober:

 • Sun Yat-sen
  Sun Yat-sen
  740 – Een aardbeving treft Constantinopel.
 • 1911 – De arts Sun Yat-sen wordt uitgeroepen tot president van de Chinese republiek.
 • 1950 – Onder de vlag van de VN vertrekt een Nederlands detachement vrijwilligers naar het Koreaanse front.
 • 1963 – De AVRO zendt voor het eerst het tv-spelletje Wie van de Drie uit.
 • 1965 – De Beatles ontvangen van de Britse vorstin een koninklijke onderscheiding.
 • 2002 – Russische militairen bestormen het Dubrovka-theater in Moskou, waar Tsjetsjeense terroristen 922 mensen drie dagen lang gegijzeld houden. 50 gijzelnemers en 150 gijzelaars sterven.
 • 2012 – De Italiaanse oud-premier Silvio Berlusconi wordt veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf wegens belastingfraude bij zijn bedrijf Mediaset.
Vorige dag

27 oktober

Volgende dag

25 oktober