Karel V treedt af als heer der Nederlanden (1555)

Allegorie op de troonsafstand van Karel V – Frans Francken II uit 1620 (Rijksmuseum Amsterdam)

Keizer Karel V treedt op 25 oktober 1555 af als heer van de Nederlanden. Enkele maanden later treedt hij eveneens af als koning van zijn Aragonese en Castiliaanse bezittingen en op 7 september 1556 treedt hij tot slot ook af als keizer van het Heilig Roomse Rijk. Zijn zoon Filips II volgt hem op als koning van Spanje en heer der Nederlanden.

Na zijn troonsafstand vertrekt Karel naar Yuste in het Iberische binnenland. Eerder heeft hij zijn zoon Filips opdracht gegeven hier een augustijnenklooster en klein paleis te laten bouwen. Karel overlijdt er op 21 september 1558 in Yuste.

Op bovenstaand schilderij van Frans Francken II (1620, Collectie Rijksmuseum) wordt niet specifiek de troonsafstand van Karel V in Brussel afgebeeld. Het schilderij beeldt meer het uiteenvallen van het gehele Habsburgse Rijk uit. Op de troon zit Karel V. Zijn broer Ferdinand staat links van de troon en wordt keizer van het Duitse rijk. Aan de rechterzijde van de troon in Filips II te zien. De vier figuren rechts op de voorgrond verbeelden de vier werelddelen waarover Karels rijk zich uitstrekte. Neptunus, geheel links, symboliseert Karels macht op zee.

Lees ook: Karel V (1500-1558) – Heer der Nederlanden en Habsburgse keizer
…en: De ‘peerdemuile’ van Karel V
Boek: Keizer Karel V – Keizer van een wereldrijk 1500-1558

Verder op 25 oktober:

  • Donald Duck
    Donald Duck
    1415 – Slag bij Azincourt
  • 1936 – Duitsland en Itali├ź sluiten een bondgenootschap, de zogenaamde As Rome-Berlijn.
  • 1952 – De Ge├»llustreerde Pers brengt het eerste Nederlandse exemplaar van het weekblad Donald Duck uit als bijlage van het damesblad Margriet.
  • 1967 – Het laatste gat wordt gedicht in de dijk rond Zuidelijk Flevoland.
  • 1983 – Invasie van Grenada door Amerikaanse mariniers.
  • 2001 – Microsoft brengt Windows XP uit.

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Vorige dag

26 oktober

Volgende dag

24 oktober