Ingebruikname van de eerste ‘ijzeren long’ (1927)

IJzeren long

Op 29 juli 1927 wordt de eerste ‘ijzeren long’ in gebruik genomen. De ademhalingstank werd ontwikkeld door de medische-onderzoekers Philip Drinker en Louis Agassiz van de Harvard Universiteit. Het apparaat was met name bedoeld voor slachtoffers van het poliovirus. Veel mensen die deze ziekte hadden raakten verlamd waardoor ze in de acute fase niet meer zelfstandig konden ademhalen en stikten. Wie deze fase overleefde herstelde meestal volledig.

Patiënt in een ijzeren long
De medische wereld zag er daarom de noodzaak van in een apparaat te ontwikkelen dat de ademhaling van zieken op gang kon houden totdat de patiënt weer zelfstandig kon ademen. Drinker en Agassiz ontwikkelden een tank die dit kon. De patiënt stak met het hoofd uit de tank die met een rubberen afsluiting luchtdicht werd gemaakt. Vervolgens werd er lucht uit de tank gehaald om negatieve druk te creëren. Op deze manier zette de borstkas uit en werd een ademhaling gesimuleerd.

De ‘ijzeren long’ werd een groot succes. Tijdens de polio-epidemieën in de jaren veertig en vijftig redde het apparaat duizenden mensen het leven.

Zie ook: Lijst van uitvindingen
Meer geschiedenis van de geneeskunde
Boek: Canon van de geneeskunde in Nederland

Martha Mason, Woman Who Spent 61 Years In Iron Lung

Verder op 29 juli:

 • Adolf Hitler
  Adolf Hitler
  1018 – Slag bij Vlaardingen: graaf Dirk III van Holland verslaat het leger van keizer Hendrik II.
 • 1909 – In Barcelona wordt op bloedige wijze de Tragische week beëindigd, een opstand tegen de mobilisatie van het leger.
 • 1921 – Adolf Hitler wordt voorzitter van de NSDAP.
 • 1943 – Burgemeester G. Bisschop van Schoonebeek wordt vermoord door het verzet.
 • 1948 – Opening van de Olympische Spelen in Londen; de eerste Spelen na de Tweede Wereldoorlog.
 • 1981 – Prins Charles trouwt met Diana Spencer.
 • 2005 – Astronomen maken de ontdekking van de dwergplaneet Eris bekend.
 • 2012 – De Nederlandse wielrenster Marianne Vos wint in Londen de gouden medaille bij de wegwedstrijd op de Olympische Spelen.
Vorige dag

30 juli

Volgende dag

28 juli