De eerste rit van de Pony Express (1860)

Amerikaanse postzegel ter herinnering aan de ‘Pony Express’

Op 3 april 1860 vertrekt de eerste rit van de Pony Express vanuit St. Joseph, Missouri. De beroemde verbinding is ingesteld door de ondernemers William H. Russell, Alexander Majors en William B. Waddell.

In deze periode is de communicatie tussen het westen en oosten van Amerika nog erg moeilijk. De Pony Express is het eerste snelle transportmiddel voor kleine goederen en post over het Noord-Amerikaanse continent. Poststukken kunnen in tien dagen tijd van St. Joseph in Missouri naar Sacramento, bij de kust van de Stille Oceaan, worden vervoerd. Veel sneller dan de postkoets. Maar liefst zesentwintig keer per maand kunnen ruiters poststukken heen en weer brengen.

Geïllustreerde route – William Henry Jackson, 1861

Ruiters die dienst nemen bij de Pony Express kunnen om de tien mijl gebruikmaken van een wisselstation. Hier worden de rijdieren verwisseld zodat ze op volle kracht door kunnen galopperen. Het nieuws van de verkiezing van president Abraham Lincoln bereikt in zeven dagen en veertien uur San Francisco, een belangrijke stad aan de Amerikaanse westkust. Een absoluut record.

Orphans preferred

Werken voor de Pony Express is voor lang niet iedereen weggelegd. Vanwege de grote gevaren wordt er specifiek gevraagd om jonge, moedige ruiters. In een beroemde advertentie wordt met de volgende tekst gevraagd om nieuwe rijders:

“Wanted: Young, skinny, wiry fellows not over eighteen. Must be expert riders, willing to risk death daily. Orphans preferred.”

‘Orphans preferred’
De bekendste ruiter van de Pony Express is ongetwijfeld William Cody (1846-1917), beter bekend als Buffalo Bill. Hij werkt in 1860 voor de avontuurlijke transportdienst. Later maakt hij naam tijdens verschillende Indiaanse oorlogen. Echt beroemd wordt hij met zijn Wild west show, waarmee hij door Amerika en Europa reist.

Op 26 oktober 1861 wordt het einde van de Pony Express aangekondigd. Twee dagen eerder is Salt Lake City via de transcontinentale telegraafdienst verbonden met Omaha, Nebraska and Sacramento, California.

Meer Amerikaanse geschiedenis
Overzicht van boeken over de Amerikaanse geschiedenis

Verder op 3 april:

 • Sundae-ijsje
  Sundae-ijsje
  1043 – Kroning van koning Eduard de Belijder van Engeland.
 • 1885 – De motor van Gottlieb Daimler wordt gepatenteerd in Duitsland.
 • 1892 – Het eerste sundae-ijsje wordt gedocumenteerd.
 • 1941 – Hongaarse en Duitse soldaten trekken Joegoslavië binnen.
 • 1948 – De Amerikaanse president Harry S. Truman tekent het Marshallplan.
 • 1952 – Koningin Juliana houdt voor het Amerikaans Congres een pleidooi voor de wereldvrede.
 • 1976 – Het eenentwintigste Eurovisiesongfestival vindt plaats in Nederland en wordt gewonnen door de groep Brotherhood of Man met het liedje Save your kisses for me.
 • 1977 – De landen van de Benelux en Frankrijk gaan voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog weer over op de zomertijd.
 • 1982 – Falklandoorlog: de VN eist dat Argentinië zich van de Falklandeilanden terugtrekt. Argentinië wijst dit af en het Verenigd Koninkrijk kiest ervoor om oorlog te verklaren.
 • 1986 – IBM toont hun eerste draagbare computer, de PC Convertible.
 • 1996 – Nadat hij 18 jaar bombrieven verstuurde, wordt eindelijk de Unabomber, Theodore Kaczynski, gearresteerd.
 • 2008 – Voormalig VVD-politica Rita Verdonk begint haar eigen politieke beweging: Trots op Nederland.
Vorige dag

4 april

Volgende dag

2 april