De IRA laat de Nederlandse zakenman Tiede Herrema vrij (1975)

Tiede Herrema, kort na zijn vrijlating – Still YouTube

Na een gijzeling van meer dan een maand laat de IRA de Nederlandse zakenman dr. Tiede Herrema op 7 november 1975 vrij. Begin oktober is hij door de IRA vlakbij zijn huis in Ierland ontvoerd door leden van de Iers republikeins paramilitaire organisatie. De ontvoerders eisten vrijlating van enkele IRA-gevangenen.

Enkele weken vreesden de autoriteiten dat de Nederlandse zakenman, eigenaar van kabelfabriek Ferenka, al om het leven was gebracht. Na ruim twee weken wisten ze de ontvoerders en Herrema echter te traceren. Ze bevonden zich in een huis in Monasterevin, County Kildare. Bijna drie weken lang werd dit huis omsingeld. Uiteindelijk werd Herrema vrijgelaten terwijl niet aan de eisen van de ontvoerders was voldaan. De ontvoerders – Eddie Gallagher en Marion Coyle – werden ingerekend.

Herrema liet zich na afloop mild uit over de ontvoerders Volgens hem waren het kinderen met veel problemen. Vergeven kon hij ze niet maar dat ze veel problemen hadden zei hij te begrijpen. Tijdens een persconferentie na zijn bevrijding toonde Herrema de aanwezige pers een kogel uit een pistool waarmee hij bedreigd was. Die kogel had hij van Eddie Gallagher gekregen. Als souvenir.

Verder op 7 november:

Vorige dag

8 november

Volgende dag

6 november