Aanslag op Hitler in de Bürgerbräukeller (1939)

Bürgerbräukeller na de aanslag – Foto: Deutsches Bundesarchiv

Op 8 november 1939 explodeert er een bom in de Bürgerbräukeller in München. De man die de bom geplaatst heeft, Georg Elser, hoopt dat Adolf Hitler bij de aanslag om het leven zal komen.

Hitler spreekt in 1939 in de Bürgerbräukeller. Hij verlaat het gebouw eerder dan gepland. De door Georg Elser in het pand geplaatste bom ontploft wel, maar Hitler is dan al vertrokken.

Elser verzette zich tegen het nationaalsocialisme en probeerde Hitler in 1939 uit de weg te ruimen. Hij wist dat Hitler in november dat jaar een toespraak zou houden in de Bürgerbräukeller in München om daar de mislukte staatsgreep van 1923 te herdenken. Elser verzamelde explosieven, wist een bom samen te stellen en verborg die met een tijdontsteker in de Bürgerbräukeller.

De aanslag mislukte door stom toeval. Hitler en zijn staf vertrokken eerder uit de Bürgerbräukeller dan verwacht, omdat er vanwege slecht weer niet per vliegtuig maar met de trein naar Berlijn teruggereisd werd. Bij de aanslag kwamen acht mensen om het leven en raakten 63 mensen gewond. Hitler was echter ongedeerd.

Elser werd kort na de aanslag gearresteerd, gemarteld en naar een concentratiekamp gedeporteerd. Kort voor het eind van de Tweede Wereldoorlog, 9 april 1945, werd hij in Dachau op bevel van Hitler geëxecuteerd.

Lees ook: De 43 hondenlevens van Adolf Hitler
…en: Georg Elser, de eenzame verzetsheld
Boek over de aanslag: De eenzame dader
Biografie: Adolf Hitler (1889-1945) – Führer van het Derde Rijk

Verder op 8 november:

 • Wilhelm Röntgen
  Wilhelm Röntgen
  1576 – In Gent tekenen de gewesten Holland en Zeeland de Pacificatie van Gent.
 • 1895 – Wilhelm Röntgen ontdekt de röntgenstraling.
 • 1922 – Parijse metrolijn 9 voor het eerst geopend.
 • 1923 – In München vindt de Bierkellerputsch plaats onder leiding van Adolf Hitler.
 • 1940 – De Nederlandse onderzeeboot O 22 keert niet terug van een patrouille en wordt als vermist beschouwd.
 • 1962 – In de wijk Dieze te Zwolle wordt de miljoenste naoorlogse woning van Nederland opgeleverd, namelijk Hogenkampsweg 139.
 • 2005 – Na elf dagen van rellen in Frankrijk kondigt president Jacques Chirac de noodtoestand af.
 • 2006 – In Srebrenica is een massagraf met daarin slachtoffers van het bloedbad van 1995 ontdekt.
 • 2007 – Voor de eerste maal sinds de ingebruikname wordt de Maeslantkering in de Nieuwe Waterweg gesloten als gevolg van een stormvloed.
Vorige dag

9 november

Volgende dag

7 november