Duitse troepen landen op Kreta (1941)

Duitse troepen landen op Kreta (1941)

Op 20 mei 1941 landen Duitse troepen op het strategisch gelegen Griekse eiland Kreta. Het is het begin van Unternehmen Merkur (operatie Mercurius), de eerste grote luchtlandingsoperatie uit de geschiedenis. Het grote eiland wordt verdedigd door 28.500 Britse en Gemenebest-troepen en ongeveer 10.000 Grieken.

Duitse parachutisten
Nadat de Duitsers eerst de verdedigende stellingen hebben gebombardeerd laten ze parachutisten los boven de drie vliegvelden van Kreta. De verdedigers slagen er in honderden van hen te doden. Andere parachutisten drijven af naar zee en verdrinken. Bij de luchtlandingsoperatie komen naar schatting vijfduizend Duitse parachutisten om het leven. Doordat de Duitsers onophoudelijk parachutisten blijven droppen krijgen die uiteindelijk toch vaste voet aan de grond.

Op 26 mei besluiten de geallieerde troepen het eiland te ontruimen. Enkele dagen later, op 1 juni, wordt de strijd officieel gestaakt. De Duitsers bezetten het eiland. Aan het bloedvergieten is dan echter nog geen eind gekomen. Kreta wordt het toneel van een vurige strijd tussen het lokale verzet en de Duitse bezetter. De bezetting van Kreta duurt tot aan de bevrijding in 1945.

Boek: Kreta 1941-1945 – Antony Beevor

Verder op 20 mei:

Vorige dag

21 mei

Volgende dag

19 mei